Atama logotip
EN

Koriščenje ne izrabljenega dopusta

Prosim vas za pojasnilo za dopust lanski ki ga nisem uspela po koristiti do konca junija letos saj sem bila več kot tri mesece v bolniški. Ostalo mi je 10 dni, delodajalec trdi da mi je propadel, Ali bi ga lahko še koristila po 30.6.do konca tega leta,saj nisem mogla predvidet da bom zbolela. Lp

Spoštovani!

Pri izrabi dopusta je vsak primer lahko specifičen. Potrebno je vedeti, zakaj že prej niste izkoristili dopusta in ali vas je delodajalec ustrezno informiral o načinu in pogojih izrabe dopusta. Na naši spletni strani boste našli kar nekaj člankov in tudi odgovorov na vprašanja glede te tematike.

 

Načeloma pa velja, da če delavec dopusta ni mogel izkoristiti zaradi odsotnosti, se mu rok za izrabo podaljša. Zakon sicer izredno ohlapno določa to pravico, saj bi se dalo razumeti, da gre za odsotnost v letu, ko je pravica do dopusta nastala. Ni pa to izrecno določeno, zato naj bi delodajalci delavcem omogočili daljši rok za koriščenje dopusta, če delavci le-tega niso mogli izkoristiti zaradi nepredvidene odsotnosti.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket, Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij