Atama logotip
EN

Poskusno delo

Pozdravljeni! V kratek pričakujem podpis pogodbe za poskusno dobo treh mesecev. Kaj če v pogodbi ne bo navedeno, razčlenjeno, obrazloženo, določeno kaj so tisti elementi, vodniki za poskusno delo? ( sem izkušena delavka). To se je dogajalo že v prejšnjih zaposlitvah, kjer ni bilo navedeno nič. Kako v takih primerih ravnati, da se me ne premislijo zaposliti ter, da bo pisna obrazložitev elementov poskusnega dela ter nadzornika le tega? Ali je dobo poskusnega dela zakonsko določena maxiamalno dobo šestih mesecev? Ali mora delodajalec v pogodbi navesti, zakaj me zaposluje za določen čas ( v primeru, ker sem izkušena delavka ) in kako ravnati če tega v pogodbi ne navede ( na podlagi zakonov )? Prosim za povratno sporočilo.

Spoštovani!

Delavec mora biti obveščen kaj in na kakšen način se preverja oziroma ocenjuje v času poskusnega dela. Zakon o delovnih razmerjih sicer ne določa podrobno na kakšen način se to uredi. V praksi imajo delodajalci ocenjevalni list, prav tako pa se lahko v pogodbo o zaposlitvi lahko zapiše kaj se spremlja v času poskusnega dela, kdo spermlja poskusno delo zaposlenega ter na kakšen način.

V primeru, da pogodba o zaposlitvi ne bo navajala naštetega, povprašajte svojega delodajalca na kakšen način se poskusno delo spremlja.

Poskusno delo lahko traja največ 6 mesecev. Določene kolektivne pogodbe navajajo tudi krajše trajanje poskusnega dela.

Kadar delodajalec sklepa pogodbo za določen čas, mora v pogodbi obvezno navesti razlog za sklenitev pogodbe za določen čas. Potrebno se je zavedati, da niti poskusno delo, niti vrsta pogodbe o zaposlitvi nimata povezave z vašimi izkušnjami. Razlogi za sklenitev pogodbe za določen čas so različni (vidik delodajalca), razlog za poskusno delo pa je, da tako delodajalec kot tudi delavec vidita, ali je delavec sposoben opravljati določeno delo v podjetju.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij