Atama logotip
EN

Koriščenje starega dopusta

Pozdravljeni, iz leta 2020 se mi je v leto 2021 preneslo 5 dni dopusta. od januarja 2021 do konec oktobra 2021 sem bila na porodniški, nato pa sem koristila najprej 16 dni dopusta, nato decembra še 5, vse skupaj 21. Zanima me ali je zakonsko določeno, da delodajalec najprej porabi star dopust v tem sklopu? 5 dni so mi namreč kar izbrisali, ob prehodu v novo leto. Meni pa se zdi logično, da najprej porabijo star dopust, pred novim.. Najlepša hvala za vaš odgovor, Lep pozdrav, Tjaša S.

Spoštovani!

Zakon o delovnih razmerjih v 162. členu določa:

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec lahko zahteva od delavca, da planira izrabo najmanj dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.

(3) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(4) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

(5) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo, ki zavezuje delodajalca.

(6) Delavec, ki ima v prvem letu zaposlitve pravico do izrabe sorazmernega dela letnega dopusta, pridobi pravico do izrabe letnega dopusta za naslednje koledarsko leto ob začetku naslednjega koledarskega leta.

 

Dopust iz leta 2020 ste bili dolžni izrabiti v letu 2020 oziroma do 30. junija leta 2021. Enako velja za dopust iz leta 2021, vendar imate tukaj možnost izrabiti dopust do konca leta 2022, saj ste bili odsotni zaradi porodniškega dopusta.

Ne poznam ozadja, zakaj dopusta iz leta 2020 niste izkoristili, vendar vam je zaradi neizkoriščenosti do roka, delodajalec star neizkoriščen dopust izbrisal, v nadaljevanju pa ste koristili dopust iz leta 2021.

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij