Atama logotip
EN

Sporazumna odpoved

Pozdravljeni, obračam se na vas z malce specifičnim vprašanjem. Pred nekaj dnevi sem delodajalcu izročila redno odpoved in v le-tej prosila tudi za skrajšanje odpovednega roka, ki bi ga sicer imela 30 dni. Čeprav mi že teče odpovedni rok so mi sedaj želeli vsiliti sporazumno odpoved. Omenila sem, da se s sporazumno odpovedjo ne strinjam, saj je običajno ta lahko za delavca še manj ugodna. Odgovorili so mi, da mi sporazumno odpoved morajo vročiti, ker je to neke vrste odgovor delodajalca na mojo redno odpoved. Kako je v takšni situaciji? Ali ne velja že moja redna odpoved, ki sem jo vročila? Kako lahko argumentiram to, da je v sporazumni odpovedi delavec na slabšem? Ali moram res še kaj podpisovati? Lepo prosim za pomoč. Hvala

Spoštovani!

Glede na dejstvo, da ste vi dali odpoved ni razloga, da bi bila sporazumna odpoved za vas slabša. To se zgodi le v primeru, ko delodajalec da delavcu odpoved in delavcu zaradi te odpovedi pripada odpravnina ali nadomestilo na zavodu. Če bi delavec v tej situaciji podpisal sporazumno odpoved, bi te pravice izgubil.

Ker ste vi dali odpoved, vam ne pripada nič od tega. Kadar delavec poda odpoved in zaprosi za skrajšan odpovedni rok, ni nič spornega če z delodajalcem podpišeta sporazumno odpoved, kjer dejansko določita zadnji delovni dan in morebitne dolžnosti in pravice v času odpovednega roka. Če delodajalec v sporazumno odpoved ne bo zapisal nič nenavadnega in spornega, potem niste z ničemer na slabšem.

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij