Atama logotip
EN

Dežurstvo

Pri delodajalcu opravljamo delo na terenu, ki poteka le v dopoldanski izmeni (7.00-15.00) in samo od ponedeljka do petka. Za ure izven normalnega delavnika imamo organizirano dežurstvo (torej vsak delavnik od 15.00 do 7.00 zjutraj ter soboto in nedelje). V času dežurstva moraš biti dosegljiv na telefon, pomagati telefonsko stranki, če se zadeva ne da rešiti pa se fizično zglasiti pri stranki in odpraviti napako. Vse to se smatra kot nadurno delo, na plačilni pa za dežurstvo dobiš tudi dodatek. Naša vprašanja: 1. Kako je z nadurami, če jih presežeš (glede na zakonsko določenih 20 ur na mesec) v času dežurstva? Ali lahko v primeru presežka (bodisi že pred začetkom dežurstva ali med dežurstvom) zavrneš delo ali zahtevaš koriščenje preseženih ur? 2. Ali ti vseeno pripada zakonski počitek med dvema delovnima dnevoma v času dežurstva (recimo da imaš tudi ponoči za rešiti več telefonskih klicev ali pa se odpeljati do stranke ob 2.00 zjutraj)? Hvala za odgovore!

Spoštovani!

Pravila glede nadur določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) in v nekaterih primerih tudi kolektivne pogodbe. Ker nimam podatka ali vaše podjetje zavezuje katera izmed kolektivnih pogodb, vam posredujem informacije na podlagi ZDR-1.

1. ZDR-1 v 144. členu navaja:

(3) Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev.

(4) Nadurno delo lahko s soglasjem delavca traja tudi preko letne časovne omejitve iz prejšnjega odstavka, vendar skupaj največ 230 ur na leto. V primeru vsakokratne odreditve nadurnega dela, ki presega 170 ur na leto, mora delodajalec pridobiti pisno soglasje delavca.

To pomeni, da se v razmaku pol leta gleda mesečno povprečje, ki pa ne sme biti preseženo, tudi če so v enem mesecu presežene nadure. Delodajalec vem ne sme odrediti več nadur kot je zakonsko dovoljeno. V tem primeru lahko zavrnete opravljanje nadur.

2. Načeloma povprečni počitek delavcu pripada kot navaja ZDR-1, vendar je lahko s posebnimi zakoni ali kolektivno pogodbo določeno povprečno minimalno zagotavljanje počitka v trajanju 6 mesecev (158. člen ZDR-1).

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij