Atama logotip
EN

Lanski dopust in koriščenje

Pozdravljeni, kot zaposlena v turistični agenciji sem bila v letu 2020 napotena na čakanje na delo od 15.3.-31.5.2020 in od 3.9.2020 do danes, oziroma po odločbi do 30.5.2021. Od lani mi je ostalo 20 dni starega dopusta, vendar moj delodajalec trdi, da če bom v juniju poklicana na delo, ga ne bom mogla pokoristit in da mi bo propadel po 30.6.2021. Meni se to zdi nedopustno, kajti tudi nov dopust stoji v celoti in delodajalec trdi, da čez poletje, ko je več dela, ne bo opcije koristit dopustov. Najbolj me seveda zanima stari dopust in ali mi ga delodajalec mora omogočiti do konec junija ali je možno lanski dopust prenesti do katerega datuma kasneje, kajti delavci v turizmu nismo krivi, da je upad prometa. Hvala za odgovor,

Spoštovani!

Najprej se je potrebno vprašati, zakaj lanskega dopusta niste izkoristili. Dejstvo je, da bi lahko čakanje prekinili in v tem času koristili dopust, pa tega niste storili. Enako lahko storite sedaj, ko ste še na čakanju.

Delodajalec ima možnost, da vam v določenem obdobju odkloni izrabo dopusta, če tako veleva poslovni proces in organizacija dela. Glede na to, da podjetje v katerem ste zaposlani dokaj verjetno v pretežni meri ni poslovalo in bo moralo sedaj izkoristiti situacijo za povrnitev izgubljenega dohodka, morate tudi vi razumeti delodajalca.

Možnost podaljšanja izrabe lanskega dopusta do konca leta je le za tiste delavce, ki zaradi narave dela dopusta niso mogli izkoristiti (obvezna prisotnost na delovnem mestu), vam pa je bilo to omogočeno (med samim čakanjem na delo).

Glede dopusta za leto 2021 pa mora delodajalec seveda upoštevati zakonske določbe (koriščenje dveh tednov v kosu, vsaj en teden v času počitnic za starše mladoletnih otrok,...), ostalo pa v dogovoru z vami, upoštevajoč vaše in njegove potrebe.

Vsekakor upam, da boste z delodajalcem dosegli dogovor, ki bo obema omogočal najboljšo rešitev situacije.

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

 

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij