Atama logotip
EN

razlika med pokojninsko in delovno dobo?

17.09.2008 16:52:25
Kakšna je razlika med pokojninsko in delovno dobo. Teh pojmov ne ločim in bi prosila za obrazložitev. Sprašujem namreč zato, ker se mi izteka pogodba za določen čas in sem noseča. Porodniško bom nastopila dva mesec pred pretekom pogodbe, kar pomeni, da mi pripada starševsko nadomestilo. Ker mi delodajalec ne želi podaljšati pogodbe. To pomeni, da bom eno leto na porodniški, delovno razmerje se mi prekine in mi verjetno potem delovna doba ne teče, po končani porodniški se prijavim na zavod. Torej mi teče pokojninska delovna doba. V čem je res razlika.

Dober dan.

Pokojninska doba je vsa doba, ki šteje v dobo za upokojitev.
Delovna doba je obdobje, ko delavec dejansko opravlja delo, ko je v delovnem razmerju. Ta doba se uporablja za določanja dodatka za delovno dobo pri plači, za izplačilo jubilejnih nagrad in podobno. V času delovne dobe se nabira seveda tudi pokojninska doba.

Pokojninska in delovna doba nista nujno enaki. Če nimate pogodbe o zaposlitvi vam delovna doba ne teče, lahko pa vam teče pokojninska, recimo, če imate na zavodu pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost, v tem času pa delovna doba ne teče.

Lepo vas pozdravljam.  
Alojz Šket
www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij