Atama logotip
EN

Bolniška-dopust

Sredi delovnega procesa je delavka zapustila delovisce,zaradi spora z nadrejenim (v času njegovega dopusta popravljala urnik vseh zaposlenih).Javila bolniško do 15.7..Dalje pa ima planiran letni dopust 14 dni. Ali lahko iz bolniške se gre na dopust,ali se more priti delat nekaj dni in nato dopust.Kaj se lahko naredi v tem primeru?ker zaradi bolniške so mogli drugi delavci opravljati delo v nadurah. Ona pa je bila brez razloga na bolniškem in hodila okrog in vse.Hvala za nasvet

Spoštovani!

V primeru, da je bila delavka neupravičeno bolniško odsotna oziroma je kršila bolniški red, bi moral delodajalec s pomočjo detektiva uvesti nadzor in kršitve dokazati. V tem primeru, bi delavki lahko izrekel ustrezne kazenske ukrepe.

Koriščenje dopusta ni povezano z bolniško odsotnostjo. V primeru, da je zaradi ravnanj delavke prišlo do dodatnega dela, ki bi ogrozil poslovni proces, pa lahko delodajalec delavki prekliče koriščenje dopusta. 

Samo situacijo je potrebno bolj podrobno pregledati, moje mnenje je podano le na podlagi informacij, ki ste nam jih poslali. Izkoriščanje bolniške odsotnosti je sicer pogost pojav, ki ga je težko dokazati, poleg tega pa je potrebno pravilno voditi postopek. Glede na opisano je zaradi ravnanj zaposlene prišlo do škode podjetju.

Lep pozdrav,

Tanja Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij