Atama logotip
EN

Jubilejna nagrada

Spoštovani, v vaši zadnji objavi, kjer opisujete pravico do jubilejne nagrade je navedeno, da oseba, ki prejme jubilejno nagrado pri enem delodajalcu za 10 let in se prezaposli k drugemu, pri katerem tudi doseže 10 let dela, drugo izplačilo za isti jubilej ni obdavčeno. Vas lahko prosim za informacijo, kje točno se nahaja to zapisano? Namreč, sama vsem delavcem, za katere menim, da so pri prejšnjem delodajalcu dobili že jubilejno npr. za 10 let, izplačam z obračunom dajatev. Hvala že vnaprej. LP

Spoštovani!

Novi delodajalec nima in od delavca ne more zahtevati podatka, ali je imel pri prejšnji zaposlitvi sploh pravico do izplačila oziroma ali je do dejanskega izplačila jubilejne nagrade sploh prišlo. Samo predvidevanje ni zadostna podlaga za takšno ravnanje. Poleg tega (kot navedeno v članku) pravila glede izplačila jubilejne nagrade določajo kolektivne pogodbe ter Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov iz delovnega razmerja. Uredba v drugem odstavku 9. člena jasno navaja obdavčitev drugega izplačila pri istem delodajalcu in se ne opredeljuje glede različnih delodajalcev.

Sem mnenja, a je vaš način obračunavanja napačen, saj nikjer ni izrecno določeno, da je izplačilo pri drugem delodajalcu obdavčeno. Tudi, če bi interpretacija uredbe to dovoljevala, nimate dejanskih podatkov o izplačilu delavcem, ampak jubilejno nagrado obdavčite na podlagi predvidevanj.

Lep pozdrav,

Tanja Šket, Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij