Atama logotip
EN

Zavrnitev zaposlitve pred pričetkom dela in posledice

V zadnjem času prihaja do vse več situacij, kjer do zaposlitve ne pride zaradi neresnosti kandidatov. Dokler so to dogaja v postopku selekcije to ne predstavlja večje težave (razen nesmotrne porabe časa). Težava se pojavi, ko kandidata delodajalec napoti na zdravniški pregled, kasneje pa do zaposlitve ne pride.

Kakšni so razlogi za takšno situacijo?

  1. Kandidat zdravniškega pregleda ne opravi zaradi zdravstvenih težav, za katere ni vedel, da vplivajo na opravljanje dela.

  2. Kandidat v postopku zaposlitve ne izpostavi omejitev, za katere je vedel, da vplivajo na opravljanje dela, posledično zdravniškega pregleda ne opravi.

  3. Kandidat zdravniški pregled opravi, vendar naknadno zavrne zaposlitev oziroma se ne pojavi na delovnem mestu.

  4. Kandidat zdravniškega pregleda ne dokonča zaradi lastne odločitve.

Kje se pojavijo težave?

Opisani postopek v praksi nemalokrat sproži marsikatero težavo in odstopanja.

Na žalost še vedno obstajajo delodajalci, ki kandidatov ne pošljejo pravočasno (ali celo nikoli) na predhodni zdravstveni pregled. Pri takem početju so na izgubi zaposleni. Takšna dejanja so protizakonita.

Prav tako se v praksi dogaja, da ljudje še preden uspešno opravijo zdravniški izpit, podajo odpoved na prejšnjem delovnem mestu. Razumljivo je, da skušajo skrajšati čas do nove zaposlitve. Vendar se je potrebno zavedati, da dokler delavec uspešno ne opravi zdravniškega pregleda, do zaposlitve ne more priti.

Težava s katero se v zadnjem času soočamo tako mi kot naše stranke pa so kandidati, ki zaposlitev zavrnejo po opravljenem zdravniškem pregledu ali pa zdravniškega pregleda ne opravijo do konca. Delodajalec se v tem primeru znajde v težavah, saj je strošek zdravniškega pregleda nastal, do zaposlitve pa ni prišlo.

Zakonska določila delodajalcem ne nudijo varovalke v takšnih primerih. Krivda v tem primeru je povsem na strani kandidata, posledice pa nosi delodajalec. Potrebno bi bilo razmisliti, kako povečati resnost kandidatov v samem postopku zaposlitve in zavedanja odgovornosti, ki jo dogovor o zaposlitvi prinaša, tudi če še ni zapisan.

 


 

Se soočate z izzivi pri zaposlovanju kadrov? Pošljite povpraševanje in pomagali vam bomo! 

Tanja Šket