Atama logotip
EN

Primerjava plačil za delo

V letu 2017 se je situacija na trgu dela obrnila in s tem podjetjem povzročila nemalo težav pri iskanju ustreznih delavcev. Čeprav je bilo konec julija 2017 po podatkih Zavoda za zaposlovanje 84.674 registriranih brezposelnih, zmanjkuje ustreznega kadra na več področjih. primerjava placil za delo Tanja Šket

Delodajalci se povišanim potrebam po kadru prilagajajo na različne načine -od različnih spodbud, programov usposabljanj do najemanja občasnih sodelavcev.

Reševanje kadrovskih potreb z začasnimi sodelavci, kot so recimo upokojenci in študentje, ima svoja pravila. Kako poteka delo upokojencev smo opisali v našem članku Zaposlovanje upokojencev.

Kaj pa primerjava stroškov in zaslužka pri posamezni obliki? Pripravili smo izračun s prikazom izplačil, prispevkov ter skupnega stroška za posamezno obliko.


  ZAPOSLENI ŠTUDENT UPOKOJENEC
Bruto 200 eur 200 eur 200 eur
Prispevki delavec 44,20 eur 31 eur 54,54 eur
Prispevki delodajalec 32,20 eur 67,48 eur 72,4 eur
Strošek delodajalca 232,20 eur 267,48 eur 272,4 eur
Neto izplačilo 155,79 eur 169 eur 145,46 eurKot je razvidno iz prikaza, velikih odstopanj ni. Potrebno je še upoštevati, da pri izračunu ni upoštevan strošek prevoza in malice, regresa ter morebitnih bolniških odsotnosti, kateri so obvezni dodatki pri redno zaposlenih.

Upokojenci in študentje so sicer omejeni glede ur, ki jih mesečno lahko opravijo pri delodajalcu, pa vendar so kader, ki je lahko potencialno dober za podjetje; upokojenci z večletnim znanjem in izkušnjami ter študentje z željo po pridobivanju le teh in motivacijo za razvoj kariere.

Se soočate z dilemami na področju kadrovanja in zaposlovanja? Zaupajte nam vašo težavo in skupaj bomo poiskali ustrezno rešitev.


Tanja Šket