Atama logotip
EN

Odobritev in koriščenje letnega dopusta

Poletje – ne le čas vročih dni ampak za večino zaposlenih tudi čas težko pričakovanega dopusta. Dopust je potrebno načrtovati vnaprej, tako zaradi zasebnih namenov kot tudi zaradi delovnega procesa v podjetju. Kadar gre vse po načrtih, preprosto sporočite termin koriščenja dopusta, vodja ga odobri in nato veselo odštevate dni do odhoda na počitnice. mohamed-ajufaan-dwIHrac2sEA-unsplash

Zalomi pa se, kadar ne gre vse po pričakovanjih. Dopust ni odobren ali pa še huje – je odobren in nato preklican! Pa lahko delodajalec zavrne koriščenje dopusta v vašem želenem terminu ali celo prekliče odobritev?

Po Zakonu o delovnih razmerjih lahko delavec koristi zgolj 1 dan (določene kolektivne pogodbe določajo več dni) po svoji izbiri, pri čemer mora delodajalca o tem obvestiti najmanj 3 dni prej. Za ves preostali dopust potrebujete odobritev delodajalca.

Kaj se zgodi, če ne prejmete odobritve delodajalca in vseeno odidete na dopust? 

Možnosti je več:
- delodajalec lahko »zamiži na eno oko« in vam vseeno dovoli izrabo letnega dopusta;
- delodajalec vam za čas odsotnosti obračuna neopravljene ure;
- delodajalec vam skladno z zakonom o delovnih razmerjih po 5ih dneh neupravičene odsotnosti vroči izredno odpoved (brez odpovednega roka in odpravnine);  

Kaj pa kadar delodajalec prekliče koriščenje že odobrenega letnega dopusta – si lahko premisli?

Načeloma da, vendar le kadar ima za to res tehtne razloge. Delodajalec mora dokazati obstoj okoliščin zaradi katerih je resno ogrožen delovni proces in je posledično delavčeva prisotnost na delovnem mestu nujna.

Še več vprašanj o letnem dopustu pa lahko preverite tukaj. 

V kolikor bi imeli dodatna vprašanja, vas vabimo, da nam ga zastavite v rubriki Odgovarjamo na vaša vprašanja.

Teja Kastelic, dipl. org.
Svetovalka za kadrovske rešitve