Atama logotip
EN

Trg dela v prihodnosti

Ste se kdaj vprašali, ali boste v prihodnosti z vašim poklicem na trgu dela zaželeni, bodo vaša znanja, izkušnje in kompetence iskane in potrebne? Ali pa ste na pragu odločitve izbire študija in vas zanima, kakšna bodo najbolj aktualna delovna mesta prihodnosti?

Spremembe ki se nam obetajo

Umetna inteligenca in z njo robotizacija že pospešeno prinašata spremembe na trgu dela. Študija, ki jo je izvedla McKinsey & Company je ugotovila, da bo 30% vseh nalog v 60% panogah robotiziranih. Ali to pomeni, da bo služb v prihodnosti primanjkovalo? Niti ne, v bistvu ravno obratno. Predvideva se, da bo robotizacija ukinila približno 1,8 milijona delovnih mest, ustvarila pa 2,3 milijona novih. Morebiten strah je torej popolnoma odveč.

Posledice umetne inteligence in robotizacije

Raziskave kažejo, da bodo stroji v prihodnosti nadomestili predvsem dela, ki zahtevajo rutinsko, enostavno in fizično delo. Tako naj bi avtomatizacija najhitreje nadomestila proizvodno industrijo, kjer je fizično delo rutinsko in predvidljivo, transport, ter delo na področju zbiranja in obdelave podatkov. Bodo pa zelo potrebna delovna mesta, kjer je potrebna človeška interakcija in specifične sposobnosti, kot so empatija, logično presojanje, kritičnost, vodstvene sposobnosti, kreativno in abstraktno mišljenje, zmožnost presojanja in sklepanja, …

Artificial-intelligence-

Predvideva se, da bodo v prihodnosti najbolj in najmanj varne zaposlitve:

Najmanj varne:

- Prodajalec telekomunikacijskih rešitev,
- Strokovnjak za kreditna posojila,
- Blagajnik,
- Taksi voznik,
- Pripravljavec hitre prehrane.

Najbolj varne:

- Svetovalec/psiholog/socialni delavec za duševno   zdravje in zlorabo substanc,
- Terapevt,
- Nutricionist,
- Kirurg,
- Specialist za prodajo in marketing,
- Podatkovni analitik,
- Specialist za umetno inteligenco in robotizacijo.

Iščete novo zaposlitev? Ponudbo del si lahko ogledate na povezavi.

Anja Dolinšek, mag.psih.
Svetovalka za kadrovske rešitve