Atama logotip
EN

Vprašanja podjetij

Rubrika je namenjena podjetjem za splošna vprašanja iz področja kadrovanja in zaposlovanja.
Za bolj zahtevna vprašanja, lahko oddate povpraševanje na naši spletni strani in poslali vam bomo ponudbo.

Datum nastopa dela

Pozdravljeni. Zanima me ali je mogoče v pogodbi o zaposlitvi napisati datum nastopa dela za nazaj. V primeru prerazporeditve na drugo delovno mesto po DD-1 obrazcu, da zaposleni obdrži pravico do delnega nadomestila v času trajanja postopka (pridobitev dopolnilnega mnenja, priprava nove pogodbe).

Nadomestilo za ločeno življenje

Pozdravljeni, sodelavec bo šel za cca. 14 dni na poslovno pot v Bosno in Hercegovino. Tam bo imel plačano prenočišče, polpenzion hrano, dnevnice. Prosim za pomoč ali njemu pripada nadomestilo za ločeno življenje (je sicer v zakonski zvezi? Hvala. Lep pozdrav.

Dodatek do minimalne osnove

Pozdravljeni, lepo bi vas prosila za pojasnilo. Delavec ima z pogodbo o zaposlitvi določen bruto v višini 850 eur. Minimalna plača je 940,58 eur, osnova za obračun prispevkov pa 1.017,23 eur. Do katerega zneska se obračuna razlika? Razlika do minimalne plače je 90,58 eur, razlika do osnove za prispevke pa 167,23 eur.... Ima tudi dodatek za delovno dobo, ki pa se ga ne všteva v osnovo. Najlepša hvala za pojasnilo. Lep pozdrav,

Čakanje na delo doma+2 urna bolniška CORONA virus

Spoštovani, imamo primer, ko je zaposleni z odločbo dolžan delati 6 ur, 2 uri pa je na bolniški, ali lahko tudi temu odredimo čakanje na delo doma za 6 ur/dnevno po 2. odstavku 138. čl. ZDR-1?

Koriščenje letnega dopusta

Pozdravljeni. Zanima me, kako je s koriščenjem letnega dopusta v strnjenem delu 2 tedna, ob zaposlitvi za določen čas. Zaposlena se je pri nas zaposlila sredi julija 2019. Pri prejšnjem delodajalcu je koristila strnjeni del letnega dopusta. Odmera pri zdajšnjem delodajalcu je sorazmeren del 11 dni. Bi morala izkoristiti tudi pri zdajšnjem delodajalcu 10 dni?

Štiri urna invalidska upokojitev

Pozdravljeni! Prosila bi za pomoč. Sodelavec je prejel odločbo ZPIZ-a za 4 urno invalidsko upokojitev(pravnomočna je postala dne 18.12.2019). Ker delam na obračunu ur, s samo zakonodajo delovnega razmerja ne vem dosti. Kadrovska služba, ki se ukvarjajo s tem, pa mi ne povedo nič konkretnega, kako mu naj beležim ure, ker še čakajo na mnenje ZPIZ-a. V veljavi ima pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas. Od pravnomočnosti odločbe dnevno dela samo 4 ure in ne odstopa od tega. Za December 2019 je moral za manjkajoče ure koristiti dopust. Ali bi mu že morali kljub čakanju na mnenje sestaviti novo pogodbo o zaposlitvi za 4 ure? Kakšni so postopki za podjetja pri 4 urnih invalidskih upokojitvah zaposlenih? Je podjetje v tem primeru v prekršku? Hvala vam za odgovor! Lep pozdrav!

Vračilo regresa

Delavec je k nam prišel v septembru mesecu. Prejšnji delodajalec ga je pozval, da vrne del že izplačanega regresa, zdaj zaposleni vprašuje koliko regresa mu pripada za delo pri nas. 14 dni dopusta je izkoristil pri prejšnjem delodajalcu. v našem podjetju doslej še nikomur ki je odšel nismo zahtevali vračati sorazmernega dela regresa, ker tega nismo niti vedeli. in koliko časa imamo da to uveljavimo? hvala za odgovore

Pošiljanje plačilnih list delavcem

Pozdravljeni, imam vprašanje glede pošiljanja plačilnih list delavcem po elektronski pošti. Ali je treba delavcu poslati plačilno listo na službeni ali zasebni elektronski naslov? Hvala za odgovor in lep dan

Vrnitev regresa

Delavec je dal odpoved 23.8.2019.Mi smo nakazali celi regres.Obvestili smo ga da nam mora prevec placani regres vrniti.Baje da se je gospod pozanimal na delovni inspekciji in so mu rekli da ni treba vrniti ker je letos delal vec ko tri mesece.Mi gapa terjemo da mora vrniti KAJ NAREDITI. lep pozdrav

konkurenčna klavzula

Delavec konec leta odhaja v pokoj in v pogodbi o zaposlitvi ima zapisano konkurenčno klavzulo. Zanima me kako obračunati ta prejemek ( konkurenčna klavzula )kot drugi dohodek z vsemi pripadajočimi prispevki in davkom ali kako drugače ? Hvala za odgovor!