EN

Kadrovske rešitve za poslovne uspehe!

Regres 2018

Kolikšen je minimalni in maksimalni regres za leto 2018?

Novosti na področju očetovskega dopusta

Kakšne so novosti na področju uveljavljanja očetovskega dopusta?

Sprememba urne postavke za študente in dijake

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je dvignilo najnižjo urno postavko za posameznike, ki delo opravljajo preko študentskega servisa!

Pomoč v računovodstvu in komerciali

Podjetje išče študentko za pomoč v računovodstvu in komerciali.

Komisionar m/ž

Si hiter, natančen in iščeš delo s kasnejšo možnostjo sklenitve delovnega razmerja za nedoločen čas? Kljub temu, da je delo fizično zahtevno, imaš možnost prilagodljivega visokega plačila, saj je delo normirano. Urnik pa poteka v dveh izmenah.

Računovodja m/ž

Delo dobi samostojni računovodja v izredno uspešnem in hitro rastočem računovodsekm servisu, v Ljubljani.

Knjigovodja m/ž

Za našega naročnika, katerega dejavnost zajema računovodske storitve in davčno svetovanje iščemo Knjigovodjo m/ž.

Reševalec iz vode m/ž

Če imate opravljeno licenco za reševanje iz vode ter izpit prve pomoči in si želite delati v sproščenem okolju, v Ljubljani, ste pravi kandidat oziroma kandidatka za nas!

Telefonski operater - administrator - m/ž

Iščemo več sodelavcev z aktivnim znanjem italijanskega jezika, za opravljanje dela v klicnem centru, na delovnem mestu Telefonski operater - administrator m/ž. Delo bo potekalo v Izoli.

Zemeljska stevardesa

Podjetje potrebuje študentke za opravljanje delovnega mesta zemeljske stevardese.

Delo v proizvodnji, Trebnje

Za uspešno podjetje iščemo več sodelavcev za opravljanje dela v proizvodnji. Delo je več izmensko. K sodelovanju vabljeni izkušeni delavci za opravljanje dela v proizvodnji.
Opisi delovnega mesta:
- izvajanje operaterskih del na liniji,
- izvajanje kontrolnih postopkov,
- vodenje predpisanih evidenc in poročil...

Tiskar m/ž

Naš naročnik je uspešno mednarodno podjetje na področju predelave kovinske embalaže. Zahtevana izobrazba: grafičar ali tiskar. Delo je troizmensko. Nudimo dolgoročno sodelovanje in možnost rasti znotraj mednarodnega podjetja . Pogodba o zaposlitvi bo predvidoma sprva sklenjena za določen čas, z uspešnim kandidatom pa je cilj sodelovati na dolgi rok.

Pomožni delavec v proizvodnji m/ž

Uspešno podjetje MAAR, ki se ukvarja s proizvodnjo mrež iz plastike in ima svoje prostore v Trzinu, med svoje vrste vabi novega sodelavca, s katerim želijo sprva sodelovati preko agencije za zaposlovanje (za obdobje 6 mesecev), nato pa ga, ob obojestranskem zadovoljstvu, prezaposliti direktno v podjetje.

Pomožni delavec v tiskarni m/ž

Naš stalni naročnik, uspešno mednarodno podjetje, ki se ukvarja s predelavo kovinske embalaže, vabi nove sodelavce na delovnem mestu pomožni delavec v tiskarni, ki bi se pridružili že ustaljeni ekipi. Delo poteka v Ljubljani - Zalog. Iščemo več oseb za daljše časovno obdobje.

Polnjenje polic v trgovini

Podjetje potrebuje študente za polnjenje polic.

Skladiščnik / viličarist m/ž

Odlična priložnost! Za ugledno mednarodno podjetje Danfoss Trata, d.o.o. iščemo več kandidatov za delo v skladišču. Obvezen je državni izpit za viličarja. Pričakovana najmanj srednješolska poklicna izobrazba in delovne izkušnje na podobnem področju dela.

Anketiranje

Študentsko delo: anketiranje.

Delo v strežbi

Delo v strežbi v restavraciji hotela Rakitna.

Pomoč v skladišču

Študentsko delo: pomoč v skladišču.

Polnjenje polic

Polnjenje polic v trgovini Bauhaus.

druga zavarovalna doba

Zaposlena polovični delovni čas, polovico si plačala sama od 16.1.2007 do 31.12.2017, ko mi je prenehalo delovno razmerje. ZPIZ mi je pri izračunu datuma upokojitve dokupljeno dobo upošteval do 31.12.2012, od 1.1.2013 pa so mi prostovoljno plačevanje prispevkov opredelili kot drugo zavarovalno dobo, ki pa se mi ne šteje v delovno dobo. Nihče mi ne razloži zakaj tako, vsaki me pošilja drugam. Mogoče vi veste odgovor? Kje pa so potem ostala vsa vplačila? Hvala vam vnaprej za vaš odgovor.

Nakup službenega telefona

Pozdravljeni v podjetju sem v okviru svojih zadolžitev morala kupiti službeni telefon. Po neki sicer zmenjeni ceni med podjetjem in ponudnikom telekomunikacijskih storitev. Cena telefona je bila 90€, kar je bilo odtegnjeno pri prvi plači. Če dam odpoved, kako je potem s telefonom - ga vrnem podjetju in dobim vrnjeni denar ali moram ta denar pozabiti ali imam pravico si zadržati telefon? Je to pravno dopustno - da si delavec sam kupi telefon, katerega pa je potem dolžan vrniti? Hvala za odgovor.


Odpoved POZ za določen čas

Kako se določi odpravnina in odpovedni rok v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi za določen čas s strani delodajalca?


Bolniška, porodniška in neizrabljen dopust

Spoštovani, od 15.1.2018 sem na bolniški. Z 29.5.2018 grem na porodniško. Ali bom lahko izkoristila ves dopust za leto 2018 do 31.12.2019? Delodajalec pravi, da sem ga imela možnost koristiti do 15.1.2018, ali to drži?

Vprašanja glede prve zaposlitve in zavarovanja

Pozdravljeni.

Pišem vam, ker me zanima nekaj stvari v povezavi s prvo zaposlitvijo. Informacije sem že iskala preko spleta, vendar nisem našla vseh odgovorov na svoja vprašanja. Tako se obračam na vas, saj spletnim forumom nerada zaupam, pravnega jezika pa ne razumem dovolj dobro.

Letos bom dopolnila 25 let, trenutno pa študiram na višji šoli. Moje delovne izkušnje obsegajo le praktično izobraževanje ter študentsko delo - slednje opravljam že 10 let. Prihodnje leto bom s študijem zaključila (diploma), zato bi lahko nadaljevala s koriščenjem študentskega statusa. Odločila pa sem se, da si poiščem redno zaposlitev (za določen ali nedoločen čas), saj mi študijske obveznosti vzamejo le nekaj ur pozno popoldan. Poleg tega se želim premakniti s te točke na naslednjo, preden postanem "prestara" za prvo zaposlitev. Naj še omenim, da sem po sredješolski izobrazbi hortikulturni tehnik, študiram pa splošno kmetijstvo. Nisem prijavljena kot brezposlena oseba, niti nisem registrirana iskalka zaposlitve.

Kot sem omenila, moje dosedanje delovne izkušnje niso ravno bogate, vednar z nekje je pač potrebno začeti. Delo iščem v vrtnarstvu, kmetijstvu in cvetličarstvu. Vem, delovnih mest na teh področjih ni ravno veliko, a se želim delati v tej "branži". Kljub temu pa me zanima nekaj stvari v povezavi z zavarovanjem in prvo zaposlitvijo, saj na razgovor ne želim priti nevedna.

Me je delodajalec dolžan zavarovati, ali je to le znak dobre volje?
Me delodajalec zavaruje ne glede na vrsto/dolžino delovnega razmerja?
Ako me delodajalec zavaruje, v kolikšnem času si moram priskbeti ostala zavarovanja (dopolnilno, nezgodno itd.)?
Ako me delodajalec zavaruje, kje lahko to preverim?
Se mi ob zaposlitvi status študenta (in s tem povezane napotnice) avtomatsko prekine, ali moram to sama kam sporočiti?
Trenutno sem nezgodno zavarovana preko starša, vendar domnevam, da se mi to ob zaposlitvi prekine. Se mogoče motim?
Ali potrebujem delovno knjižico?
Katero dokumentacijo je potrebno delodajalcu predložiti?
Ali med uvajanjem normalno prejemam plačo, ali pa je to le dobra volja delodajalca?
Ali se lahko normalno zaposlim, ne glede na to ali je bilo delovno mesto razpisano na zavodu za zaposlovanje in zaposlitvenih portalih?

Upam, da vas s svojo nevednostjo nisem spravila v slabo voljo, vendar ne vem kje drugje naj še poiščem odgovore na svoja vprašanja. Za odgovore vam bom zelo hvaležna, kot tudi za vsakršne druge informacije.

Želim vam prijeten dan!

minimalna plača 2018

Zanima me ali mi mora delodajalec doplačati znesek do minimalne plače če je vsota rednega dela,letnega dopusta in državnih praznikov 805.oo eur.

Hvala

Odpovedni rok

Pozdravljeni!

Zanima me, ali je zakonito, da imam 6 mesečni odpovedni rok. Zaposlen sem za nedoločen čas, zaposlen 4 leta pri podjetju.
Kaj mi svetujete, če ni zakonit odpovedni rok, če se na da dogovorit z delodajalcem?

Hvala.

Lp

Stroški zdr. pregleda pred zaposlitvijo

Pozdravljeni,

Je za izvedno takšnega pregleda zahtevan pogoj, da ima oseba z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije sklenjeno pogodbo o obveznem zavarovanju?
Vem, da če neka oseba nima sklenjenega takšnega zavarovanja, je dolžna plačati vsako zdravstveno storitev pri zdravniku po 100%, samoplačniški ceni. Predvsem pa me zanima, ČE V PRIMERU, DA OSEBA NI ZAVAROVANA, IZVAJALEC ZDR. PREGLEDA OD TE OSEBE LAHKO ZAHTEVA KAKRŠNOKOLI PLAČILO, KATEREGA BI SICER POKRILO OBVEZNO ZAVAROVANJE?
Že res, da je celotne stroške zdr. pregleda pred zaposlitvijo dolžan plačati delodajalec, vendar na podlagi te formulacije še ne morem biti 100%, da izvajalec ne bo tudi od osebe zahteval česarkoli.
O tem se ne govori in o tem se ne piše, zato ker ima večina ljudi sklenjeno obvezno zdr. zavarovanje - ne pa vsi.

Nagrade

SPOŠTOVANI!V podjetju kjer delam bom dobil nagrado za izboljšavo procesa v znesku 500EUR in vas sprašujem koliko bom dobil izplačilo v NETU?Namreč ne vem kolikšen je davek na nagrade v mojem primeru.Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav

Podaljšanje odpovednega roka

Spoštovani,

Imam pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas z navedenim 30 dnevnim odpovednim rokom. Delodajalcu sem dne 29.1 vročil sporazumno odpoved delovnega razmerja katero se mi izteče 28.2.
Ali mi lahko delodajalec iz kakršnega koli razloga podaljša odpovedni rok navkljub temu, da je v pogodbi za zaposlitev jasno definiran (30 dni)?
Hvala za odgovor.

Delo na 2 delovnih mestih

V JS sem zaposlena na 2 delovnih mestih hkrati - na vsakem polovično. Delovno mesto za obseg mojega dela ne obstaja, večopravilnosti mi ne želijo priznati. Ali je to dovoljeno? Kako se potem obračunajo dopust, regres, prispevki, malica? Hvala

Kako pristopiti k sanjskemu delodajalcu, ki trenutno ne zaposluje?

Lepo pozdravljeni!

Našla sem svojega sanjskega zaposlovalca, vendar ne zaposluje novih zaposlenih. Zanima me kako naj pristopim, da se moje sporočilo ne bo izgubilo v kupu ostalih sporočil, ki jih bo nekdo na vstopni točki samo izbrisal?

Najlepša hvala za odgovor!

DELO V TUJINI IN NADURE

Pozdravljeni!

Imam sledeče vprašanje:
Delam v trgovini, in ker so se odpirale naše trgovini v sosednjih državah Češka, Slovaška in Madžarska sem bila del ekipe, ki je hodil pomagati pri otvoritvah trgovin.
Delalo se je ponavadi po 12 ur ali več, brez premora po 5 ali več dni.
Prisotnost se je beležila z prijavo v sistem, ki ga pač imamo.
Potem so nam izplačali dnevnice in pač pri obračunu plač priznali samo delovno obvezo za tekoči mesec npr 6:48. Vse ostale ure so nam preprosto izbrisali, kot da jih sploh ni, čeprav smo oddelali okrog 100 ur v tistem tednu.
Obrazložitev je bila sledeča; da smo dobili plačane dnevnice.
To se je zgodilo z večino potnih nalogov, nazadnje so nam potem nehali brisat te ure.

Kako je s tem, ker se nam ne zdi zakonito, čeprav dokazi obstajajo in so razvidni iz preglednic, ki smo jih oddajali za plače. Se je pa dogajalo

Vnaprej hvala za Vaš odgovor

Delovna doba tekom starsevskega dopusta

Pozdravljeni,

žena ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas do 30. septembra 2017, na materinski dopust pa gre 5. septembra 2017. 1.Zanima me, ali ji bo v tem primeru tekla delovna doba tudi v času starševskega dopusta (torej celih 12 mesecev, ko bo zaradi rojstva otroka odsotna), ali ji bo delovna doba tekla samo v primeru, če bi imela pogodbo o zaposlitvi sklenjeno za ves čas porodniškega dopusta? 2.Kakšna je v njenem primeru, ko ji delovna doba poteče, razlika med delovno in pokojninsko dobo? Do česa bo oz. do česa ne bo upravičena?

Najlepša hvala za odgovor


Poskusna doba in zanositev

Pozdravljeni, pred 1 mescem sem podpisala z agencijo pogodbo za nedoločen čas, s poskusno dobo 3 mescev. Ob začetku dela sem ugotovila da sem noseča. Zanima me, če zaradi nosečnosti lahko dobim odpoved v poskusni dobi, čeprav imam pogodbo za nedoločen čas in nimam v službi nobenih težav? Hvala in lep pozdrav.

Koriščenje dopusta, porodniška in odpovedni rok

Pozdravljeni,

s 1.12.2015 se mi izteče porodniški dopust, s strani delodajalca sem bila obveščena, da bom dobila odpoved delovnega razmerja. Odpoved bo iz poslovnega razloga, zaradi upada prihodka. V podjetju sem zaposlena več kot 5 let, za nedoločen čas. Z delodajalcem sem se ustno dogovorila za koriščenje letnega dopusta za leto 2015: 24 dni, takoj po izteku porodniške, v celoti. Dogovor o koriščenju dopusta je bil, ko sem se z direktorico, mesec dni nazaj, pogovarjala o vrnitvi na delovno mesto. Zdaj pa teden dni pred iztekom porodniške so mi sporočili, da nimajo delovnega mesta zame. Zanima me ali lahko kaj naredim glede tega nekorektnega odnosa in ali se mi neizkoriščen dopust lahko pokriva z odpovednim rokom? Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.


Prenehanje delovnega razmerja iz poslovnih razlogov

Pozdravljeni,

delodajalec mi je zaradi poslovnih razlogov dal odpoved delovnega razmerja. Dostop do računalnika, avtorizacije,... so mi bile takoj odvzete. Z delom nisem več mogla nadaljevati, naslednji dan tudi dostopa do delovnega mesta nisem več imela, nisem se mogla več registrirati... Odpovedni rok imam 6 mesecev. Sedaj mi delodajalec ponuja v podpis dogovor, da bom predala vso elektronsko in drugo dokumentacijo, gesla,... Ali sem to dolžna storiti? Zahteva, da mu na začetku odpovednega roka predam vso tehnično opremo (računalnik, telefon) oz. le to odkupim. Kdaj moram po zakonu predati vso opremo? Prenehal mi je plačevati telefonsko naročnino. Ali lahko to prekine pred iztekom delovnega razmerja?

Za odgovore se Vam v naprej zahvaljujem.

Z lepimi pozdravi, M.


Konec porodniške in odpoved pogodbe

Zdravo!

Danes sem bila na sestanku pri delodajalcu, da bi se dogovorila kako naprej. S 14.7.2015 se mi zaključi porodniška, letošnji dopust sem nameravala pokoristiti takoj po koncu porodniške, se pravi od 15.7. naprej in potem 22 dni. Prvo zaposlitev sem imela 1.10.2010, pri tem delodajalcu sem bila zaposlena za nedoločen čas od 1.6.2011. Danes mi je povedal da me namerava odpustiti, ker pač nima več denarja in me ne more več plačati. Želi da 15.7. pridem podpisat odpoved pogodbe. Kako je z dopustom? Ali se dopust koristi med odpovednim rokom ali ne? Ali najprej koristim dopust, šele potem začne teči odpovedni rok? Malo me bega vse skupaj.

Prosim za čimprejšnji odgovor, ker se konec porodniške nezadržno bliža.

Hvala in lep pozdrav


Zaposlovanje v Sloveniji

Že pol leta si neuspešno iščem zaposlitev, rada bi delala pa nikjer ne dobim priložnosti. Prihajam iz Zgornje Savinjske doline na območju katerega je zelo težko dobiti službo. Ko kličem v nekatera podjetja v katerih že imam 3 leta prošnjo pa mi vedno odgovorijo, da novih kadrov ne potrebujejo. Čeprav potem izvem, da so vzeli novega delavca. Po poklicu sem sicer diplomantka upravnih ved in ker vem, da v javni upravi ne zaposlujejo sem pripravljena delati v proizvodnji. So danes res tako zelo pomembna veze in poznanstva in ne delavnost oz. pridnost ljudi. V tej dolini iz katere prihajam poznam eno podjetje kjer delajo nekatere osebe tudi preko študentske napotnice od druge osebe, je to kaznivo? In zaradi tega menim, da osebe, ki so na Zavodu za zaposlovanje ne dobijo zaposlitve, ker podjetja tako ravnajo in izkoriščajo ljud.

 

Lep pozdrav,

Nives PodbrežnikSprememba delovnega mesta, pogodbe in znižanje plače po vrnitvi s porodniškega dopusta

Pozdravljeni,

 

pred odhodom na porodniško sem v podjetju X opravljala delo vodje enega dela logistike, na podlagi in dividualne pogodbe, z dogovorjeno plačo 2.900,00 Eur bruto. V vmesnem času (enega leta) se je v podjetju zgodila totalna reorganizacija. Zamenjal se je generalni direktor, moj nadrejeni je bil odpuščen, logistični sektor pa se je popolnoma reorganiziral. Moje delovno mesto je nadomestil nekdo drug, tako da me na istega ne morejo več postaviti. Oddelek, katerega vodja sem bila,  po reorganizaciji pripada popolnoma drugi službi. Posledično sem dobila tudi novega nadrejenega. V zadnjih treh mesecih sem imela z novim nadrejenim kar nekaj sestankov in pogovorov v zvezi s trenutno situacijo in novim delovnim mestom. Prejela sem tudi novo pogodbo o zaposlitvi, novo delovno mesto (z isto stopnjo zahtevnosti, kot prejšnje), vendar je plača na novi pogodbi nižja za kar 1.000,00 Eur bruto. Poleg tega mi je bilo rečeno, da so vse individualne pogodbe preklicane in vrnjene nazaj na kolektivne pogodbe, posledično pa so nižje tudi plače.

 

Zanima me, kaj (če) sploh lahko naredim glede tega. Ima delodajalec pravico na moje delovno mesto v času, ko me ni postaviti nekoga drugega (čeprav sem svoje delo opravljala zadovoljivo) in meni nič, tebi nič znižati plačo.

 

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za kakršnokoli usmeritev.

 

V primeru dodatnih vprašanj sem vam na voljo na e-mail naslovu.

 

LP iskanje službe in porodniška

Pozdravljeni!

Iščem službo, do avgusta sem še na porodniški.  Sem učiteljica, torej iščem službo v šolstvu. Ravno sem izvedela, da sem noseča (čisto na začetku, 7.teden), predviden rok poroda sredi marca 2015. Verjetno bom šla avgusta še na kakšen razgovor, sklepam, da bi bila (seveda, če bom imela srečo) pogodba sklenjena za določen čas, za eno šolsko leto, torej do avgusta 2015. Zanima me slednje. Kdaj sem dolžna delodajalcu (ravnateljici oz. ministrstvu za šolstvo) povedati za to novico? Je to kje zakonsko določeno? Če takoj povem, me vrejetno ne bi zaposlili? Gledam tudi s te prspektive- vsaka nosečnost ni ziher (lahko se kaj zakomplicira, splav...), saj veste kako je v današnjih časih, še posebno ker sem na začetku nosečnosti...

Hvala vam za hiter, jasen odgovor. 1X ste mi že super pomagali. Neznanka

Spoštovani!

Po letu in pol iskanja ustrezne zaposlitve je mojemu sinu uspelo najti (plačano) delo v privatni lekarni (magister farmacije s strokovnim izpitom) le za 6 mesecev. Po pretečeni pogodbi sta minila dva meseca prijav na razpise (en razgovor, en odgovor - zavrnjeno). Vse ostale prijave so izzvenele v prazno. Zanima me, ali agencija strokovno pomaga pri iskanju zaposlitve in koliko stane uspešen izid. 

Za vsak odgovor Vam bom zelo hvaležna, saj ne morem verjeti, da se po tako napornem študiju, po vseh družinskih odrekanjih lahko kaj takega dogaja. Vsi v družini imamo visokošolsko izobrazbo, a nismo sposobni najti dela v Sloveniji niti za določen čas. Sprašujem strokovnjake in se Vam že v naprej zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav in obilo delovne vneme,

 Upokojitev, omejitve pri delu

Pozdravljeni,

 

imam nekja vprašanj.

 

1. Star sem 57 let (novembra bom 58) in bom imel 31.12.2014 39 let in 3 mesece delovne dobe. Pri delodajalcu sem zaposeln že 37 let, prej pa sem bil na začetku 2 leti drugje.

 Trenutno sem na bolniški od 21.6.2014 in grem 1.8.2014 v službo z omejitvami pri delu (dvig bremena do 3 kg...). Zanima me kaj se zgodi će mi delodajalec ne najde primernega dela (narava mojega dela je namreč takšna, da je omejitev dviga treh kg skoraj nemogoča). Ali me mora dati na čakanje, ali kako??

 

Potem me zanima kako je ko se upokojim, in sicer če se bi upokojil s točno 40 leti delovne dobe in bi mi na dan upokojitve ostal dopust (da bi delal do zadnjega dne in nebi koristil dopusta). Ali mi more delodajalec izplačati dopust in v kakšni vrednosti. 

 

Slišal sem tudi, da v primeru redne upokojitve pripada odpravnina v višini dveh povprečnih bruto plač v podjetju ali v državi  (tista, ki je višja). V mojem primeru je višja slovenska, ki je okrog 1500€ bruto in me zanima, če mi mora delodajalec izplačati 3000€ ob upokojitvi.

 

LP

JernejOdpovedni rok in hkrati delo v tujini

Pozdravljeni!Zanima me kot ze v naslovu povedano, ali je hkrati dovoljeno delo v tujini(avstriji) s papirji kljub temu da sem v odpovednem delovnem razmerju v sloveniji in sicer 1mesec oz. Imam en mesec dopusta, ki bi ga izkoristila za odpoved, hkrati pa bi pricela z delom v tujini. Je kaksna opcija, da si en mesec prijavljen na obeh straneh? Upam nacimprejsnji odgovor. Hvala 

Pika Dopust

Pozdravljeni!

v gostinstvu (natakar) sem zaposlena za n.c. ze 6 let in z 40-urnim delavnikom.ker pa na mesec ne dosegam dovolj ur ( npr. Minimalno stevilo ur za mesec je 174, sama sem jih dosegla 140 ur) mi  vzame dopust in me s tem samo ustno obvesti en dan pred predvideno placo. Ker nisem imela druge izbire sem se strinjala.. Ker se pa to ponavlja iz meseca v mesec se obracam k vam da mi pomagate..

Ali lahko jemlje dopust?  

Dopusta imam se malo manj kot polovico,vendar ga nesmem porabiti ker mi ga mora ostati se za nadalljne mesece da bi mi lahko izplacal minimalno placo..kako bo ko mi bo zmanjkalo dopusta,nevem.. Kaj naj storim?

Z partnerjem sva se odlocila za otroka..ko bom noseca ali mi lahko da odpoved? Ker se je stanje poslabsalo v odnosih med sodelavci in delodajalcem..in nemorm tega prenasati ali lahko dam odpoved in ali me pripada denarno nadomestilo? Kako naprej?

Ali lahko delodajalcu predlagam da me zaposli za krajsi delovni cas( 36-urni )? Kaka bo potem placa? Kako z dopustom?ali ima on dodatne stroske ce me zaposli za krajsi delovni cas?  Kako to potem sploh poteka? Sem obupana in vas prosim za pomoc...

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor... 

LP delovno dovoljenje za Avstrijo

Pozdravljeni,

na vaši spletni strani berem, da ni potrebno delovno dovoljenje za Avstrijo, na spletni strani Gospodarske zbornice pa da je in navajajo med drugim tudi gradbena dela.

dejstvo je, da je mož prejel ponudbo za delo v Avstriji in naročeno mu je da si le to uredi.

kaj je res potrebno?

 

hvala vam in lp 

 prekinitev pogodbe

Pozdravljeni

 

Imela bi eno vprašanje in sicer zanimama me kaj lahko storim v primeru, ko z delodajalcem že podpišeš pogodbo o delovnem razmerju za določen čas (z delom nastopim 11.08.2014) sedaj pa sem dobila boljšo ponudbo. Kako oz. ali lahko prekinem pogodbo še pred začetkom veljavnosti oz. nastopom dela?

Hvala za informacije,

D.

 predhodno odobren dopust - odpovedni rok

Zaradi raznoraznih razogov (maltretiranje) bom dal redno odpoved delovnega razmerja. Ta odpoved bo datirana 4 dni pred koristenjem dopusta ki mi ga je predhodno delodajalec že odobril. Ali mi lahko delodajalec ukine dopust v času odpovednega roka (ki je 30 dni) ki prične teči z datumom vročitve odpovedi?

Hvala vnaprej M. Ali lahko dobim odpoved o zaposlitvi?

Živjo

 

Sem zaposlen za nedoločen čas ter sem sedem mesecev v bolniškem staležu. Dobil sem odpoved o zaposlitvi z enomesečnim odpovednim rokom ter me sedaj zanima ali delodajalec lahko to naredi, čeprav sem v bolniškem staležu in se moje delovno mesto niti ne bo ukinilo niti nisem tehnološki višek. Vzel mi je pa tudi 10 dni dopusta!!

 Kam se naj obrnem ali kaj lahko naredim, da me ne more odjavit??

 

Hvala TEFL certifikat

Pozdravljeni,
zanima me, kje v Sloveniji oz. v katerem podjetju bi se bilo moč najti zaposlitev s TEFL certifikatom?

Sem študentka anglisitke v Ljubljani in pravkar sem opravila tečaj TEFL (Teaching English as a Foreign Language) v Veliki Britaniji.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,

Eva Nemevšek

SKRAJŠAN DELOVNI ČAS

Pozdravljeni!

Čez mesec dni zaključim porodniški dopust, po katerem nameravam izkoristiti še redni letni dopust. Sem pa zaposlena za N.Č.. Ker po končani porodniški planiram izkoristiti tudi skrajšan delovnik (6 ur), me zanima ali mi vseeno pripada celoten dopust, ki so mi ga določili za l. 2014?

Hvala v naprej!

Lp Konec porodniške in koriščenje dopusta

Pozdravljeni,

17.10.2014 se mi izteče porodniška. Takoj po porodniški bi rada koristila ves dopust za leto 2013 in 2014.

- Mi lahko delodajalec prepove koristiti dopust za 2013 in zato mi bo potem dopust propadel? Ali mi ga mora odobriti, da ga pokoristim do konca leta 2014.

- Do kdaj moram pokoristiti dopust za 2014?

- mi lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi npr:do sedaj sem delala kot komercalni referent v komerciali po porodniški pa me premesti za prodajalko v trgovino?

- ali me lahko premesti delati v drug kraj glede nato, da imam 2 mala otroka? 

- mi lahko po porodniški zniža plačo?

- koliko je minimalni odpovedni rok v trgovinski branži in kdaj odpovedni rok začne teči? 

 

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav Porodniška in odločba za dopust

Pozdravljeni,

Za leto 2013 in 2014 še nisem prejela odločbe za dopust. Ali mi jo mora delodajalec dati, kljub temu, da sem na porodniški? Kja naj naredim, če mi jo ne izda?

Zanima me tudi: za vsakega živorojenega otroka nam pripada 1 dodatni dan dopusta. Ali je z zakonom določeno do kdaj oz. do katerega meseca v letu moraš delodajalcu predložiti rojstni list, da ti 1 dan dopusta prizna za otroka?

Npr: rodila sem novembra 2013 in do kdaj bi morala delodajalcu poslati rojstni list, da mi ta 1 dan dopusta prizna na odločbi za dopust 2014. Velja za to kakšen zakon v trgovinski branži?

Ali me lahko po porodniški premesti iz komerciale-komercialni referent v trgovino za prodajalko. Se pravi iz enoizmenskega dela na dvoizmensko delo? In zniža plačo?

 

Najlepša hvala za Vašo pomoč in lep pozdrav Porodniška in odpoved zaposlitve

Spoštovani,

 Zaposlena sem v šolstvu za nedoločen čas. Od februarja sem na porodniški. Že sedaj sem dobila ustni namig, da bom po izteku porodniške ostala brez zaposlitve zaradi zmanjšanja ur. Na kaj moram biti pozorna (odpovedni rok, ....)?

 Hvala za nasvete, saj ne vem, na koga naj se obrnem,saj tega nisem pričakovala.

 Lepo pozdravljeni. Porodniška in regres

Pozdravljeni 25.12.2013 sem nastopila porodniški dopust.... Zanima me če mi pripada regres in če imam pravico izrabit dopust kr takoj po izteku porodniške ... Zaposlena sem na n.č.       Hvala za odgovor 

PORODNIŠKI DOPUST, PREJEMKI, LETNI DOPUST

Zaposlena sem v malem podjetju, kjer nimamo kadrovske službe, prav tako, pa v zadnjih 10 letih, nobena zaposlena oseba ni koristila porodniškega dopusta, zato vas prosim za nasvet. Mnenja glede mojih pravic, so deljena, zato se obračam na vas.
Sredi novembra 2014 bom nastopila enoletno odsotnost z dela, zaradi porodniške. Nazaj na delo, po odsotnosti, se tako vrnem sredi novembra 2015.

Zaposlena sem za nedoločen čas, od l. 2005 (pogodbo o zaposlitvi imam po 11. in 13. členu zakona o delovnih razmerjih-ZDR-1, veljavne kolektivne pogodbe-trgovina in na osnovi aktov in pravilnikov družbe).

Zanima me, če mi pripada:

- 13. plača za leto 2014, kot ostalim zaposlenim (izplačilo dec. 14), ko bom uradno že mesec dni na porodniškem dopustu


- jubilejna nagrada, za 10 let v podjetju, pogoje izpolnim (januar 2015), ko bom uradno na porodniškem dopustu


- regres za leto 2015 (izplačilo maj 2015-regres je pri nas vedno izpalačn v mesecu maju), ko bom uradno na porodniškem dopustu


-letni dopust za leto 2015, glede na to, da se na delo vrnem konec novembra 2015 ( v celoti ali le sorazmerni del dopusta)Hvala v naprej in lepo vas pozdravljam.

N.  iztek porodniške in pogodba za nedoločen čas

Pozdravljeni,

 

 

Prvo porodniško se pričela 17.06.2012, ki je trajala do 19.09.2013(podaljšanje za 3 mesece, zaradi težav pri otroku). 

Od 20.09.2013 do 17.10.2013 sem bila v bolniškem staležu zaradi druge nosečnosti.

Nato pa sem 18.10.2013 pričela z drugo porodniško za drugega otroka, ki se mi izteče 17.10.2014.

Zaposlena sem za nedoločen čas pri tem delodajalcu 4 leta.

Takoj po izteku porodniške bi rada pokoristila ves dopust, ki mi je ostal. 

Zanima me:

- ali mi pripada in do kdaj lahko koristim neizrabljen dopust za leto 2013?  

- do kdaj moram pokoristiti dopust za leto 2014 in koliko mi ga mora delodajalec odbriti, da ga koristim v strnjenem nizu?

- Odločbe za dopust za leto 2013 in 2014 nisem prejela. Regres za leto 2013 sem prejela, za leto 2014 pa še ne. 

 - ali me lahko razporedi na drugo delovno mesto (npr:iz komerciale v trgovino) in ponudi nižjo plačo

Koliko dni mi pripada odpovednega roka za 4 leta pri tem delodajalcu in koliko odpravnine mi pripada, če me bo odpustil?

Ali mi v odpovedni rok lahko šteje neizrabljen dopust.

Ali mi lahko, da pisno namero o odpovedi takoj po izteku porodniške ali mora počakati en mesec?

Prosim povejte mi  na kaj moram biti pozorna pri delodajalcu in kaj ne smem podpisovati, da ne bom oškodovana?

Sedaj me pa še zanima pravica do skrajšanega delovnega časa, ki nam mama pripada. Ga mora delodajalec odobriti ali ne?

Kaj pa nadurno delo? Te lahko odpusti, če ga nočeš opravljati, kot mlada mamica z malimi otroki? 

Koliko dni pred iztekom porodniške naj stopim v stik z delodajalcem po Vašem mnenju?

Naj Vam še zaupam, da ko sem jim povedala za prvo nosečnost so bili zelo nesramni in so mi celo ponujali celih 800 eur, da bi razveljavila pogodbo za nedoločen čas in podpisala pogodbo za določen čas. Si lahko predstavljate...

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav,

Natalija 

 Dopust po porodniški

Pozdravljeni, od lanskega do konev junija sem bila na bolniškem staležu potem pa sem takoj pričela s porodniškim dopustom. Lanski dopust mi je zaradi tega verjetno sedaj "propadel", glede na to, da se mi porodniška zaključi konec julija? Pa še to, koliko imam odpovednega roka, če sem v firmi zaposlena polnih 7 let, pričakujem pa, da me bodo odpustili po preteku porodniške.

 

Lp,

V. glede dopolnilne dejavnosti

Zdravo

 

Na spletni strani Dursa sem si poglaedala katere so tiste dejavnosti ki se lahko opravljajo kor osebne dopolnilne dejavnosti. Žal pa ni navedno  za strežbo v gostilni. Nimam pa urejen  svoj S.P. Na kakšen način bi lahko še delala v strežbi?

KAKŠNE VRSTE POGODBE BI V TEM MOJEM PRIMERU LAHKO IZKORISTILA.

Zahvljujem se za vašo pomoč. Kakšna je povprečna plača v IT industriji?

Pozdravljeni,

 zanima me ali se da kje izbrskati povprečno plačo ter povprečne prevozne stroške v Sloveniji po panogah?

 Delam v IT industriji na poziciji "programer" oz. "razvijalec spletnih aplikacij" in bi zgolj želel primerjati svojo plačo z ostalimi v isti panogi.

 

Hvala in lp,

IvoKONEC PORODNIŠKE

Pozdravljeni!

Čez mesec dni mi poteče porodniški dopust. Ali je po izteku porodniške dolžan delavko kontaktirati delodajalec ali to stori delavka? Obstaja kakšen predpis v zvezi s tem? 

 

Lp Reges in porodniški dopust

Pozdravljeni!

Trenutno sem na porodniškem dopustu, ki se konča oktobra. Pogodbo imam za nedoločen čas. Če se ne motim, mi pripada celotni regres. Prav tako bi mi po zakonu morali do 31.3. poslati odločbo o dopustu za leto 2014. Imam prav ali se motim? Ker mi pri prvi porodniški niso hoteli izplačati regresa, predvidevam da mi ga tudi tokrat ne bodo. Dobila sem ga šele ko sem nastopila na delo. Tokrat ne mislim biti tiho, zato vas prosim za nasvet na koga naj se obrnem če se mi ponovno to zgodi. Kako pa je v primeru da mi mislijo dati odpoved po končani porodniški? Z vsemi dopusti prilezem skoraj do konca leta 2014. Prosim za odgovor, ker se čas izplačil regresa bliža.

Hvala in LP

 kako me lahko tržite

Pozdravljeni,

Pred približno enim mesecem sem se vpisala na zavod kot iskalka dela.
Ker mi je to popolnoma tuje,...sem se odločila da se povežem z zaposlitvenimi agencijmi.
Tako sem se prijavila in si pogledala vašo internetno stran.
Imam pa nekaj vprašanj in se zato obračam na vas s pisanjem.
Na vaši strani sem prebrala, da nudite:

• zaposlitev za določen, nedoločen čas
• strokovno pomoč pri iskanju in izbiri zaposlitve
• informacije o prostih delih po Sloveniji in drugih državah
• različna testiranja
• pomoč pri ponovni vključitvi na trg dela


Zato me zanima ali je možno, da se pride k vam na razgovor, da se opravijo vsa testiranja, ki so potrebna za določitev sposobnosti mene kot iskalke.
Ker sem v preteklosti bila direktor v dveh različnih podjetjih, imela lasten s.p. in imam veščine z vodenjem ljudi,...imam občutek da bi se lahko zaposlila v vsakem podjetju, ki ima isto vizijo kot jaz,...se pravi da verjame v iste vrednote kot jaz.

Vesela bom vašega odgovora.

Prijazen pozdrav


 

 

 

 

 

 Izgubljena fotografija

Podravljeni,

 

pred časom sem poslala prijavo za prosto delovno mesto v eno izmed trgovskih družb. Kot prilogo so med drugim zahtevali tudi osebno fotografijo. Sedaj sem dobila nazaj odgovor in poleg tudi dokumente, ki sem jih priložila kot dokazila k prijavi. Vendar niso mi vrnili osebne fotografije. Ko sem se pri njihovi predstavnici pozanimala, mi je dejala, da so jo žal izgubili.

 Kako si lahko dovolijo, da izgubijo tako osebno stvar kot je fotografija prosilca? To je ja taka osebna stvar, da si tega ne bi smeli privoščiti. Fotografijo sem pripela s sponko na list spremnega pisma, tako, da ne vem, če se je lahko kar tako izgubila.

 

Lep pozdrav

Klavdija

 

 ODMERA LD V ŠOLSTVU

Spoštovani!

 

 

Znanec je bil pri delodajalcu - šoli zaposlen v šolskem letu 2012/2013 od 1.9.2012 do 31.8.2013. Zatem je bil pri istem delodajalcu zaposlen še za naslednje šolsko leto 2013/2014, to je od 1.9.2013 do 31.8.2014.

 

Za leto 2013 mu je po prejšnjih predpisih pripadalo 34 dni letnega dopusta (LD). Za letošnje leto  2014 oz. za obdobje od 1.9.2013 do 31.8.2014 je prav tako dobil odločbo o odmeri 34 LD.  Pred kratkim pa so mu odločbo o dopustu spremenili, tako da mu sedaj pripada zgolj 23 dni LD. Obrazložili so mu, da je tako po novem ZDR-1, da mu pripada zgolj sorazmerni del  števila dni LD glede na število mesecev v letu, kolikor je zaposlen (1/8). Menim, da je bil znanec oškodovan.

 

Kolektivna pogodba  za  dejavnost vzgoje in izobraževanja po sprejetju ZDR-1  ni bila spremenjena oz. usklajena z zakonom. Ker je glede na ZDR-1  kol. pog. specialni predpis, se mora upoštevati  njen 48. člen, ki določa, »če delavec ne izpolni pogoja nepretrganega dela  šestih mesecev, ima pravico do sorazmernega dela letnega dopusta«, kar po načelu "argumentum a contrario" pomeni, da ima moj znanec, ki že od 1.9.2013 dela nepretrgano, torej  več kot 6 mesecev,  za leto 2014 pravico do celotnega letnega dopusta (34 dni).

 

 

 

V kolikor pa je moje razmišljanje napačno in se mora pri odmeri dopusta za šolsko leto 2013/2014 uporabiti določila ZDR-1,  pa je delodajalec tudi v tem primeru ravnal napačno. ZDR-1 v 161. ČL. določa: »Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve (v nadaljnjem besedilu: sorazmerni del letnega dopusta).«

 

Kar pomeni, da bi moral delodajalec mojemu znancu letni dopust odmeriti na naslednji način: Za celo leto 2013 bi mu po kriterijih pripadalo 34 dni LD,  za obdobje od 1.9.2013 do 31.12.2013 (161. čl. ZDR-1) pa mu pripada sorazmerni del  4/12, to je 11 dni, medtem ko mu za leto 2014 od celotnih 34 dni za obdobje od 1.1.2014 do 31.8.2014 pripada  8/12, to je 23 dni. Skupaj za celo šolsko leto 2013/2014 oz. obdobje zaposlitve  torej 34 dni (11+23).

 

Kdo ima prav, midva ali delodajalec?  Hvala in lep pozdrav,

 

TDODATNE NALOGE V SISTEMIZACIJI DM

Pozdravljeni!

Nadrejeni (župan)  želi, da  občasno opravljam dodatno delo (da sem tajnik občinske volilne komisije ob lokalnih volitvah, to je predvidoma na vsaka 4 leta), kar pa iz osebnih razlogov ne želim biti. Te dodatne  funkije oz. naloge v opisu del in nalog v sistemizaciji pri mojem DM ali niti v PZ nimam.

Ali lahko nadrejeni enostranko doda opravljanje nalog tajnika OVK v sistemizacijo DM in me  tako "prisili", da jih opravljam in sem imenovan za tajnika OVK? Menim, da ne saj je tajnik OVK posebna "funkcija", tajnika OVK na predlog občinske uprave imenuje predsednik OVK, ne župan in pri tem ne gre za opravljanje rednih vsakodnevnih nalog delovnega mesta nekega JU. Tajnik je plačan po ZLV in iz posebne postavke za volitve. 49. čl. ZDR določa, da se mora v primeru spremembe PZ iz 31. člena  skleniti nova PZ, kar pomeni, da se mora z dodatnimi nalogami strinjati tudi delavec? Menim, da v konkretnem primeru ne gre za naloge po 95. čl. ZJU (drugo delo), 96. čl. ZJU (povečan obseg dela) ali 97. in 98. čl. ZJU (dodatno delo).

Najlepša hvala za vaše mnenje.

lp, Todpovedni rok, koriščenje dopusta ob odpovedi

Pozdravljeni, imela bi še vprašanja, vezana na Vaš odgovor:

 Drži, zakon vas varuje. Delodajalec 30 dni po izteku starševskega dopusta ne sme izvajati nobenih aktivnosti (pisne namere, ustne namere, predhodni postopki in podobno) in seveda ne sme izdati akta o odpovedi vaše pogodbe o zaposlitvi. 

Odpovedni rok velja tisti, ki je morda določen v pogodbi o zaposlitvi ali v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca. Če teh določb ni, veljajo pravila iz zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Ta v 94. členu določa minimalne odpovedne roke. Za dopolnjenih 6 let zaposlitve znaša minimalni odpovedni rok 42 dni.

Lep pozdrav,

Alojz Šket

 In sicer, zanima me še sledeče:

- Porodniška se mi je iztekla včeraj, nazaj na delo nisem šla, podpisala tudi še nisem nič. Torej v teh 39 dneh, ko me ne sme odpustiti, dobivam plačo, če pač nisem šla nazaj delat ali kako je s tem?

- Odpovedni rok mi torej začne teči, potem ko se izteče teh 30 dni, če prav razumem? Kdaj pa lahko skoristim sorazmerni del letošnjega dopusta, ki mi pripada? Ga koristim znotraj teh 42 dni odp. roka?

 

Hvala za razlago.

Lp odpovedni rok

 

 Danes se mi izteče porodniška, sedaj bom koristila še sorazmerni del letošnjega  dopusta, dobila bom namreč odpoved iz poslovnih razlogov. 

-Ali drži, da sem varovana še 30 dni po poteku porodniške in mi delodajalec v tem času ne sme dati odpovedi, se pravi v 30 dneh od današnjega dne? 
-Koliko je v mojem primeru odpovedni rok, če sem zaposlena tu 6 let in pol? 

 

Najlepša hvala za pojasnilo. 

Lpzaposlitev in porodniški dopust

Pozdravljeni!

Trenutno sem na porodniški, brez službe, učiteljica matematike. Razmišljam o načrtovanju moje prihodnosti, družine, službe...

Zanima me pravno vprašanje in ne vem točno, ali ste vi pravi naslov. Drugače me, prosim, usmerite na drug naslov.

Npr. Če dobim službo za določen čas od sept 2014 do avg 1015 in recimo grem že spet na porodniško aprila 2015, torej pred iztekom moje službe. Ali me lahko potem, kljub temu da sem na porodniški zaposlijo naprej za nedoločen čas oz. da mi podaljšajo naprej pogodbo za nedoločen čas? Pač ena druga me pa nadomešča za čas porodniške.

Hvala za vsakršno pomoč oz. informacijo.

LP, TOdpoved v času bolniškega staleža

Lepo pozdravljeni!

Partner je zaradi stresa in izčrpanosti moral v bolniški stalež. V podjetju ima vodilno funkcijo in fantastične poslovne rezultate, vendar pa se z lastniki podjetja zadnje čase ne razume najbolje. En dan po tem ko je pristal v bolniški (ponoči ne spi, hrane ne zauživa, splošno počutje je slabo...) je bil na naš naslov dostavljena (nek moški je prinesel ovojnico in od naše babi zahteval da jo podpiše) pošta v kateri naj bi bila odpoved delovnega razmerja (to je sklenjeno za nedoločen čas). Ker partner ne zapušča hiše, se je ta gospod z avtom parkiral na naše dvorišče in cele dneve čaka...

Kaj naj naredimo? Policija in motenje posesti? Ne jaz ne babi ne moreva normalno delati na vrtu in urejati okolice hiše. 

Hvala za vaš odgovor!

Polona


Kadrovska šola za študente

Si študent/-ka in te zanima Kadrovska šola? Dobra novica - lahko pridobiš brezplačno kotizacijo!

Kadrovska šola

Z naslednjo izvedbo Kadrovske šole pričnemo 10. maja 2018!