Atama logotip
EN

Razporeditev časa na delovnem mestu

Organizacija po sebi ni težka, potrebno je le nekoliko znanja, spretnosti in volje. Preden se je lotimo, moramo vedeti kaj vse je potrebno storiti, nato ugotoviti prednostne naloge in vse skupaj časovno načrtovati.

V tokratnem članku vam predstavljamo nekaj preprostih korakov za organizacijo delovnih nalog:

 

Izdelava spiska nalog

Izdelava spiska nalog ni posebej zahtevna naloga. V tej fazi nas še ne zanima pomembnost nalog, ampak le kaj vse moramo opraviti. Vseh nalog ne bomo mogli opraviti hkrati in ne z enako zavzetostjo. Medtem ko se bomo za nekatere posebej zavzeli, bomo druge opravili kar mimogrede.

 

Ugotavljanje pomembnih in nepomembnih nalog

Vsak posameznik ima v življenju osnovno dejavnost, ki mu prinaša določene koristi. Kot na primer: lastnik podjetja bi rad ustvaril čim več dobička, učitelj bi rad, da bi njegovi učenci čim več znali…

Da bi ugotovili, katere naloge so za vas pomembne, si lahko pomagate tudi z vprašanjem: zakaj sem tukaj, kaj je bistvo mojega dela?

Pomembne naloge navadno na prej izdelanim seznamom označimo s številko »1«, vse ostale, ki so manj pomembne od osnovnih, pa z ostalimi zaporednimi številkami.

 

Pomembnost nalog pa ne smemo zamenjavati z nujnostjo. Nujne naloge so tiste, ki jih je potrebno opraviti nemudoma ali pa vsaj v zelo kratkem času.

 

Časovna razporeditev nalog

Naloge bomo časovno razporedili tako, da se bomo najprej posvetili pomembnim in nujnim nalogam, nato pa manj pomembnim, a nujnim. Pozneje pomembnim, a ne nujnim in na koncu še nepomembnim in nenujnim nalogam.

 

 Pomembne in nujne naloge
 
 

Ker pa vsak posameznik deluje na podlagi različnih osebnih karakteristik in delovnih navad, lahko organizacija in izvedba nalog poteka drugače, po lastnem principu, hitrosti ter učinkovitosti.

 

V kolikor se srečujete s specifičnimi vprašanji pri kadrovanju in zaposlovanju, se lahko obrnite na nas in v kratkem vas bomo kontaktirali.

Janja Kompare