Atama logotip
EN

Kako zavrniti ponudbo za delo

Včasih se zgodi, da morate zavrniti ponudbo za delo. Takšna situacija zna biti neprijetna.
Kaj napisati kadroviku oz. odgovorni osebi pri delodajalcu, je odvisno od vaših razlogov zakaj zavračate ponudbo.

Način ter vsebina pripomoreta k temu, da si v bodoče ne omejite proste poti k sanjski službi. Priložnost si lahko omejite pri podjetju, ki ga zavračate ali pri kateremu drugemu, saj so podjetja po večini zelo dobro povezana in si ob iskanju novih sodelavcev med seboj priporočajo ustrezne kandidate/ke.

Preden obvestite podjetje, dobro premislite ali ste trdno prepričani o svoji odločitvi, saj skoraj ni možnosti, da vam bodo v bodoče ponovno ponudili zaposlitev.

 

Všeč vam je organizacija, vendar vam ne odgovarja ponujeno delovno mesto

V sporočilu navedite, da ste navdušeni nas organizacijo podjetja (recimo, da se strinjate z njihovo vizijo, z vrednotami,  pri ciljih…) vendar, da žal zavračate ponudbo prostega delovnega mesta. Prizadevajte si biti čim bolj odkriti in preprosti. Predlagamo, da navedete zakaj vam prosto delovno mesto ne odgovarja. Recimo, če je razlog, da manjkajo elementi s katerimi bi se lahko dokazali ter uporabljali svoj največji potencial, dopišite svoje spretnosti, ki bi jih radi uporabili ali kakšno odgovornost ste pripravljeni prevzeti itd…

 

Všeč vam je delo, vendar je plačilo prenizko

Če sta organizacija in delovno mesto za vas privlačna, izpolnjujeta vse vaše osebne kriterije in ste pripravljeni na dolgoročno sodelovanje, potem se o tej težavi odkrito pogovorite z odgovorno osebo na podjetju. Predlagamo, da navedete kaj lahko podjetju ponudite na prostem delovnem mestu za boljše plačilo. Predstavite kaj ste pripravljeni storiti ter kako boste ohranjali svojo učinkovitost.

V primeru, da pogovor o višjem plačilu ne bo prineslo uspeha, se zahvalite in ponovno izpostavite svoje navdušenje nad delovnim mestom ter navedite, da ga morate zaradi višine plačila žal zavrniti.

Vedno obstaja možnost, da se delodajalec odzove z uskladitvijo plačila, ko zazna vašo zagnanost, vztrajnost, ambicioznost in trud.

 

Ko vam ni všeč organizacija

Če vam ni všeč kultura podjetja ali njihovi izdelki oz. storitve niso atraktivne, zadostuje, da se na ponudbo dela preprosto zahvalite: »Hvala za priložnost«, s sklicevanjem na »saj priložnost za zaposlitev ne ustreza najbolje mojim kariernim ciljem«. Predlagamo, da se izognete dajanju kritik.

 


Takšen način vam bo omogočil dobre potencialne bodoče odnose, kljub temu, da sedaj do sodelovanja ni prišlo.

 8c83455d966a9445f36dbe90bfbdc1e4

Janja Kompare