Atama logotip
EN

Učenje - pravilo, ne izjema

Večina ljudi, besede kot so učenje, izobrazba, itd, povezuje z neprijetnostmi iz šole, ko smo stali pred tablo, živčno gledali naokoli ter tuhtali pravilni odgovor (in čakali, da nam ga sošolci iz prve vrste prišepnejo).

Ko zaključimo izobraževanje smo veseli in nasmejani, da je le konec šole in učenja – pa ga je res? Izobraževanje ni samo guljenje klopi v šoli in učenje učbenika na pamet. Učenje je pravzaprav vse – od tega, ko preizkušamo nov recept do tega ko se naučimo, kako zamenjati žarnico.

Poznamo več vrst neformalnega izobraževanja in načinov, kako vlagati vase oziroma v svoje znanje.  
 

1. Izobraževalne oddaje in kvizi

Ko na hitro menjate kanale na televiziji, dokaj verjetno naletite na kakšno izobraževalno oddajo, kviz ali kaj temu podobnega. Tudi to je zelo dober način, kako osvežiti ali pridobiti novo znanje. Sama še danes rada pogledam oddajo Male sive celice, ki je sicer namenjena osnovnošolcem – in iskreno se mi kdaj zgodi, da ne vem odgovora oziroma »odgovorim napačno«, ker so moji osnovnošolski dnevi že dolgo za menoj. Tako je to odličen način, da osvežujem splošno izobrazbo.
 

2. Tečaji, seminarji, predavanjaučenje Teja Kastelic

Nekaj brskanja po spletu in hitro boste našli različne tečaje in seminarje – skoraj vse, kar vam srce poželi. Že z malo iznajdljivosti, lahko hitro najdete tudi brezplačna oziroma bolj ugodna predavanja, ki bi vas utegnila zanimati. V kolikor planirate izobraževanje vnaprej, lahko pogosto s hitrimi prijavami pridobite še dodatne ugodnosti.
Pomembno je omeniti še to, da na seminarjih in tečajih pridobite nova poznanstva in s tem širite svoj krog prijateljev.

3. Branje knjig, strokovnih revij in časnikov 

Najbolj spregledan način učenja. Knjige pogosto padejo v »isti koš« kot šola, kot nekaj slabega. Branje dokazano širi vaš besedni zaklad, posledično to pomeni boljšo komunikacijo. Prav tako vam širi obzorja, splošno razgledanost in znanje – seveda pa je to odvisno od vašega bralnega zanimanja. Sicer pa je vsako branje dobrodošlo!
 

4. Učenje doma preko spleta 

Se želite naučiti, kako napisati članek? Kako napisati dobro prijavo na delovno mesto?
Se želite naučiti novega tujega jezika?
Danes lahko na spletu najdemo že prav vse! Še posebej če ste vešči angleškega jezika – ni meja. Z že malo »Googlanja« na spletu lahko najdete vodiče za vse kar vas zanima.
 
pen-idea-bulb-paper

5. Spletni forumi, spletne novice

Da razjasnimo – govora je o forumih, ki so strokovne narave! To je odličen način za spraševanje, pridobivanje in deljenje informacij od ljudi, ki se zanimajo za isto področje kot vi.
Prav tako na mnogih spletnih straneh ponujajo naročanje na spletne novice, kjer vas sproti obveščajo o novostih na trgu. S tem ste tudi vi na tekočem, kaj se dogaja na področju, kateri vas zanima. Tudi mi vam nudimo naročanje na naše spletne novice.
 
 
 
Zakaj je vseživljenjsko učenje tako pomembno?
S tem urimo svoj spomin, širimo svoja znanja in prav tako svoj krog poznanstev.

Ste iskalec službe? Tudi neformalno pridobljena znanja lahko vključite v svoj življenjepis. S tem boste pokazali, da ste vi tisti, ki držite vajeti v svojih rokah in v življenju »niste zaspali«.
 
Se vam je »zaluštalo« po učenju in novem znanju? Potem si preberite več o naši Kadrovski šoli. Namenjena je osebam, ki se zanimajo za delo na področju kadrovanja in zaposlovanja  - ali pa že delajo na tem področju, vendar bi želeli pridobiti še več praktičnega znanja. Prijavite se še danes!

Naj bo učenje v vašem življenje pravilo in ne izjema.

Sedaj pa veselo novim zmagam in znanjem naproti!