Atama logotip
EN

Dopust na prvi šolski dan prvošolca

Z začetkom novega šolskega leta in dopolnitvami Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) konec leta 2019 se pri zaposlenih poraja vprašanje o odsotnosti z delovnega mesta ob spremljanju prvošolca na prvi šolski dan.kelli-mcclintock-5wTuk6vE-Kk-unsplash

Tako med delodajalci kot med zaposlenimi velja zmotno prepričanje, da mora delavec – starš na ta dan koristiti redni dopust, ki mu je bil odrejen na letni osnovi.

Odsotnost z dela zaradi spremstva otroka, učenca prvega razreda, v šolo na prvi šolski dan opredeljuje ZDR-1 v 165. členu. Gre za drugo plačano odsotnost zaradi osebnih okoliščin. Pogovorno bi temu lahko rekli izredni dopust. Seveda je odsotnost vezana na dan dogodka in je ni moč koristiti prej ali kasneje.

Pred uveljavitvijo določila v ZDR-1 (konec leta 2019) so to ugodnost določale le nekatere kolektivne pogodbe ter posamezna podjetja. Sedaj ta pravica pripada vsem.


Poznavanje pravil in zakonov iz področja delovnih razmerij je kompleksno in široko področje. Podjetjem ponujamo možnost kadrovske podpore na različnih področij. Več o tem si lahko preberete TUKAJ ali pa nam pošljete povpraševanje na info@atama.si.

 

Tanja Šket

Atama d.o.o.