Atama logotip
EN

Kako pridobiti večje število prijav na razpisano delovno mesto?

Trenutna realnost na trga dela v Sloveniji je takšna, da ustreznih kadrov s specifičnimi znanji in kompetencami primanjkuje. Podjetja se tako pogosto na koncu razpisa odločijo za kandidata, ki ne izpolnjuje vseh predpisanih pogojev in se kandidatu prilagodijo. V praksi to pomeni, da kandidat opravi zahtevan izpit/licenco v času poskusne dobe ali pridobi zahtevana dodatna znanja, izobrazbo, se ob delu nauči ali pridobi znanje tujega jezika, …

Da v očeh iskalcev zaposlitve izpademo atraktiven in zaželen delodajalec, je potrebno misliti vnaprej. Izbrali smo nekaj predlogov, s katerimi si lahko drastično izboljšate blagovno znamko delodajalca in pritegnete večje število kandidatov na razpisano prosto delovno mesto.

1. Prenovite karierno stran:

Izredno pomembno je, da imate na spletni strani podjetja poseben zavihek z imenom kariera ali zaposlitev. Pazite, da imate aktualna delovna mesta vedno objavljena. Izpostavite vse bonitete in prednosti, ki jih nudi vaše podjetje, kot so fleksibilen delovni čas, možnost dela od doma, plačevanje v pokojninski sklad/steber, športna društva, izleti, fitnes karte, različna organizirana druženja po delu, neomejene količine kave in čaja, … Pomembno je, da iskalci vidijo, da ste privlačen delodajalec.
Prav tako boste kandidate prepričali v prijavo s prikazom kulture in klime v vašem podjetju. To lahko storite tako, da objavite izjave zadovoljnih zaposlenih, kratke posnetke teambuildingov, zabavnih in pomembnih dogodkov, karierne zgodbe zaposlenih, …

2. Sestavite privlačne oglase:

Ta nasvet je morda presplošen, vendar izredno pomemben. Preveč podjetij še vedno piše suhoparne oglase, ki se izgubijo v množici drugih. Dobro opisan oglas bo povečal odstotek kandidatov, ki se bodo prijavili na vaš oglas, saj bo vzbudil pozornost tudi pri tistih, ki so pasivni iskalci in ki zaposlitve aktivno ne iščejo. Vaš oglas bo izstopal in tako se bodo prijavili tudi pasivni iskalci, vi pa boste izbirali med večjim številom potencialnih kandidatov.

3. Ste že pomislili, da bi se pri iskanju obrnili kar na vaše zaposlene?

Vsak ima namreč svojo mrežo prijateljev, znancev, bivših sošolcev, s katerim bi vaš zaposlen z veseljem delal in ki bi bil verjetno dober kulturni »fit« za podjetje. Kandidati, ki se zaposlijo po priporočilu zaposlenih, ponavadi v podjetju ostanejo dlje, so bolj zavzeti in produktivni. Sporočite svojim zaposleni odprta delovna mesta, postopek, kako priporočiti svoje kandidate, in za večjo motivacijo, predstavite nagrade za uspešno zaposlitev njihovega kandidata. To so lahko finančne nagrade, vstopnice, izleti, itd.Finding-Passive-CandidatesŠe vedno nimate dovolj prijav ali pa se vam pri zaposlitvi osebe mudi in bi radi čim prej zapolnili delovno mesto? V Atami d.o.o. smo strokovnjaki na področju iskanja in selekcije ljudi, saj se s tovrstno dejavnostjo ukvarjamo že več kot 20 let. Našli vam bomo večje število potencialnih kandidatov, med katerimi boste lahko izbrali vašega bodočega zaposlenega. Za informacije in ponudbo pokličite na +386 (1) 2300 865 ali pišite na edmond@atama.si in z veseljem vam bomo pomagali.


Anja Dolinšek, mag.psih.
Svetovalka za kadrovske rešitve