Atama logotip
EN

Headhunting ali klasično iskanje?

Iščete novega sodelavca in se sprašujete, kakšna je razlika med headhuntingom in med rekrutingom, ter katera storitev bi bila za vas primernejša? V praksi se namreč izraza headhunter in rekruter pogosto zamenjujeta oziroma razlike niso povsem jasne. Za lažjo odločitev je spodaj navedenih nekaj ključnih razlik.

Klasično iskanje

Agencije z nekaterimi podjetji sodelujejo dolgoročno in neprestano iščejo potencialne zaposlene za različna delovna mesta, z drugimi podjetji sodelujejo za enkratno naročilo. Kandidate pridobijo iz prijav na oglase delovnih mest in iz baze, ki jo vzpostavijo. Kandidate  kontaktirajo, ko presodijo, da ti izpolnjujejo pogoje delovnega mesta. Tako imajo dostop do velikega števila kandidatov – delujejo masovno.

Prednosti:

Pri klasičnem iskanju ponavadi iščejo kandidate za več podjetij imajo odprtih več različnih delovnih mest, zaradi česar lahko kandidatu predstavijo različna delovna mesta, če sklepajo, da kandidat izpolnjuje pogoje razpisanega delovnega mesta. Prav tako lahko kandidatom, ki so se prijavili na delovno mesto x, predstavijo delovno mesto y ali z. Tako lahko kandidat na razgovoru kandidira za več delovnih mest, delodajalec pa pričakuje večje število ustreznih posredovanih kandidatov. Potrebno je še poudariti, da če se podjetje odloči za iskanje in ne za headhunting, mora novemu zaposlenemu ponujati dobre pogoje in konkurenčno plačilo, saj bo ob prenizkem ponujenem plačilu in slabih pogojih iskanje neuspešno, kljub temu, da agencija najde veliko število ustreznih kandidatov.

Lovec na glave/ Headhunting

Headhunting je oblika rekrutiranja, kjer se kandidatov ne privablja z oglasi, ampak se jih poišče in direktno kontaktira. Lahko se kontaktira tudi že izbrane osebe, ki jih predlaga naročnik. Lovci na glave ponavadi iščejo kandidate za specifična delovna mesta, ki jih je težje zapolniti. Zahtevana so določena znanja, izkušnje, kompetence. Najpogosteje so to vodstvena delovna mesta in managerske pozicije, kar pa ni pravilo.

Prednosti:

Lovec na glave, za razliko od rekruterja, kontaktira potencialne kandidate, ki so najboljši na svojem področju dela in na svojem delovnem mestu, večinoma pa v primeru, ko želi delodajalec ostati povsem anonimen. Lovec na glave potencialne kandidate kontaktira direktno in ne čaka na kandidatovo prijavo na oglas. To so kandidati, ki že zelo dobro opravljajo določeno funkcijo in se ne prijavljajo na oglase delovnih mest, ob direktnem povabilu lovca na glave na razgovor, pa se lahko odzovejo. Imenujemo jih tudi pasivni iskalci. Velikokrat se zgodi, da so taki, pasivni iskalci, najboljši kandidati.

 

Kakšen pa je dober lovec na glave?

Uspešen lovec na glave zelo dobro pozna proces rukrutinga v podjetju, je iznajdljiv, kreativen in komunikativen. Dobro mora poznati specifike in zahteve za vodilna delovna mesta in managerske pozicije v določeni industriji, ter imeti široko mrežo poznanstev.

V našem podjetju vam lahko svetujemo, katera od storitev bi bila za vas najprimernejša. Ponujamo vam celovite rešitve na področju zagotavljanja človeških virov že od leta 1999. Iščemo, selekcioniramo, posredujemo delavce za zaposlitev pri vas in zagotavljamo najem delavcev. Če potrebujete zanesljivega partnerja pri zapolnitvi kadrovskih potreb, nas pokličite na +386 (1) 2300 861 ali pišite na anja.dolinsek@atama.si in z veseljem vam bomo pomagali.

 

Anja Dolinšek, mag. psih.

Svetovalka za kadrovske rešitve