Atama logotip
EN

Primerjava stroškov dela: Redno zaposleni - študent

Ali zvišanje minimalne plače spremeni razmerje med stroškom dela redne ter študentske zaposlitve?

Tudi v letu 2020 je zelo težko reči, katera izmed oblik zaposlitve velja za dražjo. Za vas smo pripravili primerjalni izračun, ki vam bo dal občutek, kakšno bo stanje v letošnjem letu. Za natančen izračun oz. primerjava seveda potrebujemo konkretne podatke, kot so znesek regresa, malice in prevoza.

Spodnji izračun smo pripravili na podlagi minimalnih zakonskih določil, kar zadeva plačo in prispevke.

Predpostavljamo, da znaša osnovna bruto plača delavca 940,58 EUR (ob predpostavki, da delavec nima minulega dela). Prispevki delodajalca znašajo 16,1 %. Iz tega lahko izračunamo, da je strošek redno zaposlenega delavca približno 1092,01 EUR. Temu znesku je potrebno prišteti še znesek regresa(sorazmerni del), malice in prevoza.

Sedaj vzemimo primer stroška študenta. Po novem zakonu o študentskem delu mora delodajalec študenta plačati vsaj 5,4 EUR bruto na uro. Če preračunamo to v mesečno plačo za 176 ur, znaša to 950,40 EUR, kar je več kot bruto osnova delavca.

Iz teh podatkov, lahko izračunamo, da skupni strošek študenta na mesečni ravni znaša približno 1271,06 EUR. Pomembno je omeniti, da študentom zakonsko ne pripada regres, malica in prevoz.

Na koncu lahko vidimo, da v samem strošku ni velikih razlik med študentom in redno zaposlenim delavcem. Seveda se je potrebno zavedati, da študentsko delo ni namenjeno za delo, ki kaže elemente delovnega razmerja.

O tem, kako se bomo odločili, s kom bomo sodelovali, smo že pisali v našem članku Študentska vs. redna zaposlitev.

Potrebujete nasvet, kako zapolniti svoje kadrovske potrebe? Kontaktirajte nas

Edmond Široka