Atama logotip
EN

Mora zaposleni res koristiti dva tedna dopusta strnjeno?

V praksi se pojavlja vse več primerov, ko delavec ne želi koristiti dveh tednov dopusta v kosu. Delavec in delodajalec se o tem sporazumeta, vendar ju pri tem ovira Zakon o delovnih razmerjih, ki navaja:
162. člen
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

Glede na zapisano, ni dvoma, da mora vsak posameznik na letni ravni koristiti dva tedna dopusta strnjeno, ne glede ali to želi ali ne.

Dopust bo
Kaj pa v primeru, ko se je delavec zaposlil tekom leta?


Kadar sorazmerni del dopusta znaša manj kot dva tedna, tega člena ni moč upoštevati. Zakon se načeloma navezuje na idealno situacijo (celoletna zaposlitev). Če se delavec zaposli v začetku leta, pa priporočamo, da vseeno izrabi dva tedna dopusta strnjeno, če je to le mogoče.

Zasledili smo kar nekaj nasvetov delodajalcem, naj delavec pisno potrdi željo po krajšem dopustu. To predstavlja kršitev zakona. V primeru inšpekcijske nadzora bi inšpektor morda lahko posumil, da je bil delavec v podpis takšnega dokumenta celo prisiljen.

V realnosti je razumljivo, da so želje posameznikov različne. Nekateri bi izkoristili vsak mesec nekaj dopusta, drugi vse v kosu. Kljub temu, da naj bi zakon ščitil v prvi vrsti delavce, pa je včasih malce tog. Najbolj pomembno je, da pri dogovarjanju in koriščenju poskrbite za ustrezne evidence in dokazila. Če pri tem potrebujete pomoč, se lahko obrnete na nas in pomagali vam bomo pri ureditvi vaše kadrovske dokumentacije. Pišete nam lahko preko obrazca ali na info@atama.si.

Tanja Šket
Atama d.o.o.