Atama logotip
EN

Ugodne razmere na trgu dela za iskalce zaposlitve

Stopnja brezposelnosti se zmanjšuje

Zavod za zaposlovanje je objavil aktualno stopnjo brezposelnosti, ki se zmanjšuje. Dosegla je številko 72.012 brezposelnih oseb, kar je 2,6 odstotka manj kot aprila in 6,1 odstotka manj kot pred letom dni. Takšna stopnja brezposelnosti naj bi bila podobna stopnji pred gospodarsko krizo, ki nas je doletela v letu 2009. Eden izmed razlogov za zmanjšanje brezposelnost je vsekakor sezonsko zaposlovanje delavcev.
Povečalo se je tudi število delovnih mest, namreč za 3 odstotke več kot v enakem obdobju lani.

Urad za makroekonomske analize napoveduje, da se bo število brezposelnih še znižalo - pod mejo 70 tisoč naj bi prišli v prihodnjem letu, ko bo približno 68.500 brezposelnih. Za leto 2021 pa napovedujejo, da se bo številka brezposelnih spustila na 62.900.

Kakšen kader bo v prihodnje najbolj iskan?

Delodajalci bodo v prihodnjih šestih mesecih najbolj iskali delavce zaradi upokojitev in različnih nadomeščanj (porodniški dopusti, dopusti za nego, varstvo otrok, odhodi delavcev), deloma pa tudi zaradi širitve dejavnosti.

Najbolj bodo iskani vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, sledijo jim delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarji, varilci, prodajalci, elektroinštalaterji, kuharji, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki, orodjarji, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo, natakarji, itd.

Na seznamu pa so tudi strokovnjaki za vzgojo in izobraževanje; vzgojitelji, pomočniki vzgojiteljev predšolskih otrok in učitelji razrednega pouka.

Naše izkušnje kažejo izredno pomanjkanje naštetih profilov. Sam poklic in izobrazba nista toliko pomembna, kot so pomembene izkušnje. Dnevno se srečujemo s potrebami podjetij po novem kadru. S skupnimi močmi in sodelovanjem skušamo ustrezno zapolniti prosta delovna mesta, da lahko podjetja še naprej uspešno poslujejo.

V primeru, da potrebujete zanesljivega partnerja pri reševanju kadrovskih izzivov, nas lahko kontaktirate na  tajnistvo@atama.si ali pokličite na 01/ 23 00-860


Vira: ZRSZ in Urad za makroekonomske analize

 Anja Dolinšek