Atama logotip
EN

"Gladko" zaposlovanje

november 2014

Vsak podjetnik, ki je prevzel vpeljan posel ali pa začel v lastni garaži, si želi, da bi njegova podjetniška žilica in vodenje obrodilo sadove, podjetje pa raslo in se razvijalo. Z rastjo podjetja, raste obseg nalog in seveda potreba po dodatnih parih rok, ki bi priskočile na pomoč. Sledi vesela novica: prosto delovno mesto in kasneje zaposlitev novega sodelavca! – Je novica … res vesela?!
 
Za iskalce dela zagotovo, za delodajalce pa nekoliko manj, saj v svojo delovno sredino, svoj drugi (ali celo prvi) dom, sprejemajo novo osebo, ki je ne poznajo. Če želijo od novega prišleka dobiti maksimalen izkoristek, pa se morajo naučiti čim prej zaupati in omogočiti samostojno delo. Lažje reči kot storiti? … NE, ne nujno, saj obstaja kar nekaj možnosti, ki v času spoznavanja, varujejo tudi delodajalca.iStock 000003861081XSmall
Prvo kar morate storiti je: podrobno, kot se le da, opredeliti kakšnega sodelavca (ne) želite oziroma kaj od njega (ne) pričakujete. Bolj kot boste poznali lastna pričakovanja, lažje boste prepoznali pravega kandidata. Nadaljnja selekcija je odvisna od načina, ki ustreza podjetju in dandanes večina podjetnikov dobro ve, da je zahtevnost postopka odvisna tudi od zahtevnosti delovnega mesta, posledično je prav premisliti, pri katerih postopkih je pametno preverjati pretekle delodajalce, delati preizkuse sposobnosti in meriti osebnostne lastnosti. V kolikor nimate izkušenj, znanj ali želje opravljati selekcijskih postopkov sami, vam svetujemo, da se obrnete na strokovnjake, saj bo strošek selekcije zagotovo manjši, kot pa strošek , ki ga bo s seboj prinesel neustrezen kandidat.
Ko kandidata izberete potrebujete še pravno podlago, na podlagi katere boste sodelovali. Preizkus na način, da se delavec preizkusi na samem delovnem mestu odpade, saj boste v primeru obiska inšpektorja za delo, poleg globe, prejeli tudi zahtevo, da delavca zaposlitev za nedoločen čas!
Torej osnova je (načeloma) pogodba o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas. Katero izbrati? Ne dolgo tega bi vsi svetovali določen čas, z novim zakonom pa je samo dokazovanje o razlogih za določen čas nekoliko težje, hkrati pa tudi dražje. Zato vam predlagamo, da sklenete pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas s preizkusnim obdobjem, katerega lahko vežete tudi na več mejnikov (npr. v enem mesecu je potrebno doseči točko A, v treh B in šestih C). V času preizkusnega obdobja lahko delavcu, v kolikor z njim ne bi bili zadovoljni, odpoveste pogodbo z zgolj 7 dnevnim odpovednim rokom, brez odpravnine ( v primeru pogodbe za določen čas, delavcu ne glede na trajanje pogodbe, pripada odpravnina v višini najmanj 1/5 plače, četudi je delavec tisti, ki ne želi podaljšati sodelovanja). In četudi se preizkusno obdobje izteče, vi pa še vedno niste prepričani v primernost novega sodelavca ali pa je obseg dela vprašljiv, je dobra novica ta, da sta odpoved pogodbe iz razloga nesposobnosti ali poslovnega razloga povsem legitimna, hkrati pa delavcu, ki na podlagi pogodbe za nedoločen čas dela 1 leto ali manj, odpravnina ne pripada.
 Če povzamemo:
OPREDELITEV POTREB - PRIMEREN SELKCIJSKI POSTOPEK - POGODBA O ZAPOSLITVI :
  •  za določen čas, v kolikor obstaja razlog, skladen z zakonom,
  •  za nedoločen čas s preizkusnim obdobjem.
 Uspešno poslovanje in rast še naprej.
 
Uršula Pust, univ.dipl.soc.
ATAMA agencija za zaposlovanje, d.o.o.