Atama logotip
EN

Stari dopust (2020) in porodniška

Pozdravljeni. Prosila bi za nasvet, mnenje, pomoč. In sicer imam naslednjo zadevo. Zaposlena sem za ndč, v trgovinski branži (poslovodja). Od 28.10.2020 sem na čakanju (covid-19, trgovina je zaprta-prodajamo oblačila). Z dnem 20.2.2021 začnem s porodniško. Imam pa še 14 dni starega dopusta iz leta 2020. Glede na vso situacijo, imam občutek, da se letos več ne bom vrnila na delo, ampak bom prej začela s porodniško. Zanima me, kako je s tem dopustom, 14 dni iz leta 2020? Se mi lahko prenese v leto 2022, in ga izkoristim, ko končam s porodniško, torej po 20.2.2022? Prosim za pomoč, saj sem v našem podjetju dobila zelo slabe informacije. Rekli mi so, da mi bodo teh 14 dni “pokoristili” oz. obračunali sedaj v januarju, kar se mi ne zdi ok. Ni moja krivda da ne morem tega dopusta normalno pokoristit, doma sem v vsakem primeru, in imam občutek, kot da me bodo “okradli” teh 14 dni.

Spoštovani!

Zakon o delovnih razmerjih v 162. členu, 3. in 4. odstavek določa:

(3) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(4) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Nadalje ZDR-1 v 163. členu določa:

(1) Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.

Glede na vašo situacijo vam zakon omogoča izrabo dopusta iz leta 2020 do izreka leta 2021. Ker boste takrat še dosotni, je potrebno dopust koristiti prej.

Kolikor razumem, vam delodajalec omogoča prekinitev čakanja na delo in koriščenje preostalega dopusta.  V primeru, da te možnosti ne boste izrabili, vam bo dopust iz leta 2020 propadel. Dopust, ki vam pripada za leto 2021 pa lahko izrabite do konca leta 2022.

 

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij