Atama logotip
EN

Čakanje na domu ali delo s krajšim delovnim časom

Spoštovani! Na vas se obračam z delovno pravnim vprašanjem: ali lahko v primeru, da se tekom poletja določene aktivnosti delodajalca zmanjšajo ali celo ustavijo, delodajalec delavcu odredi delo z začasno krajšim delovnim časom (razlog ni COVID, ampak narava - specifika dela); na kakšen način se to odredi/dogovori/sklene; kakšne so omejitve? Proučujem 138. člen ZDR-1 in ne vem, kaj je bolj prav, da delodajalcu predlagam. Predvidevam, da je potrebno (iz poslovnega razloga) izdati delavcu odredbo in predpisati urnik dela, npr. 3 dni v tednu po 8 ur ali 5 dni po 5 ur ali npr. pon/sre/pet po 4 ure in tor/čet po 6 ur. Ali je kakšna spodnja meja skrajšanja delovnega časa, npr. 20ur/td, oziroma ali mi lahko delodajalec odredi čakanje na domu s presledki, npr. vsak mesec 8tri zaporedne mesece) po 10 dni? Kakšno nadomestilo prejmem – 80% osnove? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani!

Kolikor razumem se vaš delodajalec odloča med možnostjo napotitve delavca na čakane ali odreditev skrajšanega delovnega časa zaradi pomanjkanja dela.

V primeru, da vas napoti na čakanje, je potrebno upoštevati 138. člen ZDR ter omejitev napotitve na čakanje maximalno 6 mesecev. V tem primeru vem pripada 80% osnove iz 137. člena.

V primeru, da bi vam delodajalec odredil delo s skrajšanim delovnim časom, ki ni posledica epidemije, morata skleniti novo pogodbo za zaposlitvi, saj se morate s tem strinjati tudi vi.

V takšnih primerih obstajajo še drugačne rešitve, ki pa so odvisne od posamezne situacije. Predlagam, da se vaš delodajalec obrne na naše svetovalce, ki lahko pripravijo rešitev za dano situacijo.

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij