Atama logotip
EN

status invalida

Kdaj je potrebno povedati morebitnemu delodajalcu, da imaš status invalida? Ni duševna bolezen, je fizična, ki pa se na zunaj ne vidi. In pri delu ni ovira. Se mora napisati že v ponudbi/prijavi, povedati na razgovoru ali pred napotitivijo na zdravniški pregled? Hvala.
Spoštovani!

Delodajalec potencialnega zaposlenega napoti na zdravniški pregled. Namen pregleda je, da specialist medicine dela ugotovi, ali je bodoči zaposleni zdravstveno sposoben za delo, za katerega kandidira. Ali so posamezne zdravstvene omejitve razlog, da do zaposlitve ne pride oziroma so ovira, presodi zdravnik na podlagi ocene tveganja podjetja.

Na strani delojemalca, ki svoje zdravstvene omejitve pozna je vedno dilema, kdaj o tem obvestiti bodočega oziroma potecialnega delodajalca. Načeloma kandidat ni dolžan do zdravniškega pregleda nikogar informirati o svojem zdravstvenem stanju, da ne bi zaradi tega prišlo do diskriminacije.

Ne glede na navedeno pa je etično, da kandidat v postopku vseeno obvesti delodajalca, saj s samim zdravniškim pregledom nastanejo stroški. V primeru, da se na pregledu ugotovi, da je zdravstvena omejitev lahko težavna za opravljanje dela, kandidat pregleda ne opravi, delodajalec pa mora ponavljati vsaj en del selekcijskega postopka.

Moj nasvet je, da v primeru, da uspešno opravite prvi krog razgovorov in vas delodajalec vključi v morebitni naslednji krog ali pa se že odloči za vas, ga o tem informirate, preden se samega zdravniškega pregleda udeležite.

Pred samo zaposlitvijo pa je seveda pomembno, da delodajalca obvestite, da imate status invalida, saj je to relevanta informacija za samo zaposlitev.

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij