Atama logotip
EN

Bolniška, dopust, regres, odpravnina, pravice?

Spoštovani, v bolniškem staležu sem od vključno 17.02.2020. Od delodajalca sem 17.03.2020 na pošti prevzela "redno odpoved iz poslovnega razloga". Odpovedni rok - 15 dni. Pogodba o zaposlitvi - do vključno 18.07.2020. Ali sme delodajalec v času bolniškega staleža poslati odpoved? Odpovedni rok se je oziroma se bo iztekel z datumom? V času epidemije roki, odpovedni roki - spremembe? Pravica do odpravnine? Pravica za neizrabljen dopust/objektivni razlogi-bolniški stalež? Pravica do regresa? Prva pogodba o zaposlitvi sklenjena 16.07.2019. Prejela sem odločbo od komisije ZZZS: Do 12.06.2020 imam bolniški stalež za 8 ur. Od 13.06.-30.06.2020 imam bolniški stalež za 4 ure. Zanima me, ali imam urejeno zavarovanje, sem zaposlena, kako je z delovnim razmerjem? Kako naj zadeve urejam naprej, in kako pri delodajalcu? Hvala

Spoštovani!

Če ste v času odpovednega roka v bolniškem staležu, potem vam delovno razmerje preneha dan preden ste se dolžni vrniti nazaj na delo. Delodajalec vam v času bolniškega staleža lahko poda odpoved, vendar se v vašem primeru odpovedni rok podaljša.

Zaradi epidemije se vaše obveznosti in pravice v povezavi z delovnim razmerjem ne spreminjajo. Pripada vam sorazmerni del regresa in dopusta. Če dopusta niste mogli koristiti iz objektivnih razlogov, vam ga je delodajalec dolžan izplačati.

Če vam je delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov in ste bili zaposleni manj kot leto dni, vam odpravnina ne pripada.

Predlagam vam, da se s prejeto odpovedjo oglasite na Zavodu za zaposlovanje, kjer vas bodo usmerili naprej.

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama s.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij