Atama logotip
EN

Dopust

Delodajalec bi me rad poslal na prisilni dopust 7 delovnih dni in me zanima če me lahko ali mi pripada nadomestilo 80% za to obdobje. Firma sicer obratuje dalje ampak tisti ki imamo dovolj dopusta ga moramo koristiti zaradi zmanjšanega obsega dela

Spoštovani!

Prisilnega dopusta Zakon o delovnih razmerjih ne predvideva. 

Predvidevam, da delodajalec želi, da v tem času izkoristite del dopusta. Dopust ni plačan 80% ampak je nadomestilo za dopust vezano na plačo preteklih treh mesecev. Nadomestilo se izračuna kot povprečje zadnjih treh plač. Če dopust koristite kadarkoli je nadomestilo izračunano na enak način in je 100%.

Drugo vprašanje pa je ali delodajalec lahko. Zakon določa, da lahko 1 dan delavec izrabi po svoji izbiri (določene kolektivne pogodbe omogočajo več), da v primeru šoloobveznega otroka lahko najmanj ene teden izkoristi v času počitnic in da mora dva tedna koristiti strnjeno.

Na splošno pa se dopust koristi upoštevaje: potrebe delovnega procesa pri delodajalcu, možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter družinske obveznosti delavca.

Točno določenega pravila ni, ampak glede na to, da trenutno ni dovolj dela in delovni proces omogoča koriščenje dopusta, ne vidim nič spornega v tem. Kdo ve, če ga bo kasneje sploh moč koristiti. 

Vsekakor pa delodajalec ne sme od vas zahtevati, da izkoristite celoten dopust.

Lep pozdrav,
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij