Atama logotip
EN

Odpovedni rok v času poskusnega dela

Pozdravljeni, pred kratkim sem sklenila pogodbo o zaposlitvi, za določen čas 3 mesecev. V pogodbi piše, da "se delovno razmerje sklepa za določen čas zaradi usposabljanja delavca za delo". Če prav razumem, ta stavek definira, da gre za poskusno delo? Ali je potem ustrezno, da je v pogodbi opredeljen odpovedni rok 30 dni - če odpoved poda delavec. Če pa odpoved poda delodajalec pa veljajo zakonsko določeni minimalni odpovedni roki (torej 15 dni, ker sem pri tem delodajalcu manj kot leto dni) ? Sama sem v ZDR-1 zasledila, da za poskusno delo velja odpovedni rok 7 dni. Ali torej delodajalec lahko določi daljši odpovedni rok, če gre za poskusno delo? In, ali se lahko odpovedni roki razlikujejo, odvisno od tega, katera stran poda odpoved?

Spoštovani!

Ne. Ta stavek ne definira, da gre za poskusno delo. Ta stavek definira, kakšen je razlog za sklenitev pogodbe za določen čas. Znotraj tega bi lahko bilo opredeljeno poskusno delo - vendar ni nujno.

Torej v tem primeru ne velja odpovedni rok 7 dni.

Glede odpovednih rokov na splošno velja Zakon o delovnih razmerjih:

94. člen

(2) V primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca je odpovedni rok: do enega leta zaposlitve pri delodajalcu 15 dni, od enega leta zaposlitve pri delodajalcu 30 dni.
S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 60 dni.

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij