Atama logotip
EN

Poskusna doba

Spoštovani Zanima me, ali lahko v času poskusne dobe zaradi nosečnosti zaprosim, da ne bi dežurala (dežurstvo traja 24,5 ur in je precej naporno)? S februarjem sem dobila službo za nedoločen čas, ki pa ima poskusno dobo treh mesecev. Pred tem sem bila na istem delovnem mestu zaposlena za določen čas, cca 1,5 leta in sem prav tako imela poskusno dobo treh mesecev, ki sem jo zelo uspešno opravila. Vsa dela bi seveda vestno opravljala še naprej, razen dežurstev. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Dober dan.

Varstvo delavk v času nosečnosti je zakon uredil le za razmere, ki zdravje najbolj obremenjujejo. Obstaja pravilnik, ki določa v katerih razmerah morajo delodajalci v oceni tveganja upoštevati določene dejavnike tveganja in delovne pogoje. Zakon je določil tudi posebne varovalke za nadurno in nočno delo. Nikjer se ne omenja dežurstva. Toda, če je dežurstvo toliko naporneje od običajnega dela, bi moral delodajalec v tej točki to v oceni tveganja upoštevati. Kako je to rešeno pri vas, seveda ne vemo. Če ocena to tveganje obravnava kot povečano za nosečnost, potem imate pravico do uveljavitve.

V nasprotnem pa bi šlo za "dobro voljo delodajalca". Le-ta je vsekakor na mestu vedno, ko delodajalec vzržuje visoko raven skrbi za zdravje zaposlenih, posebej še mladih mater,  in bo zato vaši želji na nek način ugodil. Nič vas ne stane, če predlog delodajalcu pošljete. Dejstvo, da opravljate poskusno delo na vaš predlog ne vpliva. Lahko pa zelo pomaga priporočilo vašega osebnega zdravnika, če ga je on pripravljen narediti.

Pa še tole, ne zdi se nam prav, da opravljate poskusno delo (ono pomeni preizkus znanj in sposobnosti delavca) na istem delovnem mestu dvakrat. Dejatvo, da ste prej delali na podlagi pogodbe za določen čas, sedaj pa na podlagi pogodbe za nedoločen čas, po naše ne opravičuje drugega statusa poskusnega dela, saj ta status pomeni nepotrebno negotovost delavca.

Lep pozdrav
Alojz Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij