Atama logotip
EN

Zdravniški pregled

Lep pozdrav,pred letom in pol sem se na novo zaposlila v podjetju, brez prekinitve. Pred tem sem bila zaposlena za nedolocen cas. V novem podjetju me niso napotili na zdravniski pregled.V bivsem podjetju sem ga v 12 letih delala dvakrat. Na koliko casa te mora delodajalec napotiti na pregled po zakonu? Ali lahko novo podjetje tozim, ker me niso poslali na pregled.?Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Spoštovani!

Delodajalec mora delavca napotiti na zdravniški pregled vedno pred začetkom zaposlitve. Ne glede na to, ali ste zdravniški pregled opravljali pri prejšjem delodajalcu, bi ga morali ponovno pri sedanjem. Eventuelno bi lahko sedanji delodajalec pridobil zdravniško potrdilo od prejšnjega delodajalca, vendar samo pod pogojem da gre za enako delovno mesto in enaka tveganja ter zahteve.

Zdravniški pregledi se nato opravljajo na nakej let (pri istem delodajalcu). natančno obdobje je določeno v inetrnih aktih delodajalca oziroma v oceni tveganja, ki jo ima delodajalec.

Predlagam vam, da delodajalca opozorite, da vas po zakonu mora napotiti na zdravniški pregled, saj ga lahko v nasprotnem primeru inšpekcija kaznuje.

Ker se dostikrat dogaja, da delodajalci ne poznajo in ne morejo poznati vse zakonodaje in pravil na področju zaposlovanja, mu lahko tudi predlagate, da se obrne na nas glede sodelovanja pri urejanju kadrovskega področja.

Lep dan želim,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij