Atama logotip
EN

Regres in dopust

Zaposlena sem bila v drugi firmi in napisala sporazumno odpoved. Zaposlitev sem imela od novembra do aprila. Regresa nisem dobila kako je s tem. Takoj po odpovedi sem zacela delat v drugi firmi. Delo v trgovini. Poleti ne morem vzeti dopusta ker ni kadra ali ni tako, da mi dopust pripada. Kako je s tem po zakonu in drugače. Ali mi lahko rečejo da mi ne pripada dopust. Mislim da ni pošteno. Hvala vam za kakršnekoli informacije,ki mi znajo priti prav .

Spoštovani!

Regres in dopust vam v vsakem primeru pripadata, sorazmerno s trajanjem zaposlitve.

V podjetju, kjer ste bila zaposlena, vam pripada regres za 4 mesece (ob predvidevanju da ste bila zaposlena do konca meseca aprila). Za ostale mesece vam pripada regres s strani podjetja, kjer ste zaposleni sedaj. Zadnji rok za izplačilo regresa je 30.6.2019.

Prav tako vam pripada dopust. Točno število dni dopusta je odvisno od več dejavnikov. Ob zaposlitvi morate prejeti odločbo o dopustu, ki določa koliko dopusta vam v tekočem letu pripada. Koriščenje dopusta pa je stvar dogovora med delavcem in delodajalcem.

Predvidevam, da podjetje, kjer delate, zavezuje kolektivno pogodba dejavnosti trgovine. Ta določa, da lahko delavec 3 dni dopusta izrabi po svoji izbiri, vse ostalo lahko določi delodajalec. Tudi omenjeni trije dnevi so lahko zavrnjeni, če bi vaša odsotnost resneje ogrozila delovni proces. Seveda se razume, da so trije dnevi, kadar je delavec zaposlen celo leto.

Poenostavljeno: dopust vam pripada. Kdaj ga boste koristila, se morate dogovoriti z delodajalcem. Če v poletnem času to ni mogoče zaradi pomanjkanja kadra, potem žal ne bo šlo. Predlagam, da se z delodajalcem dogovorite, kdaj boste lahko šli na dopust in kakšna so pravila za dogovarjanje za dopuste vnaprej.

Lep dan želim,
Tanja Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij