Atama logotip
EN

Vprašanja v povezavi z invalidskim postopkom na Zpizu

Lepo pozdravljeni.
 
Vljudno vas prosimo, za odgovore. Že v naprej najlepša hvala. V primeru, da os.zdravnik sproži na ZPIZu postopek za uveljavljanje pravic iz invalidskega zavarovanja, me zanima sledeče: - V kolikor v tistem času ko si vabljen na invalidsko komisijo, še potekajo določene preiskave oz. pregledi pri določenih specialistih (niso pa direktno povezane z postavljeno diagnozo, zaradi katerih je predlagan postopek, torej obravnava zaradi katere si napoten je zaključena ), ali lahko podajo oceno glede invalidnosti, ali v tem primeru zaključijo, da zdravljenje še ni končano ? - Zanima me kako postopati v primeru, da s pridobitvijo kategorije dodajo na ZPIZU tudi kakšne razbremenitve (omejitve) in se z njimi ne strinjaš (ker to lahko npr. pomembno vpliva na to kakšno delo delodajalec v nadaljevanju zagotovi? ..) - Ali je v primeru da so podane razbremenitve pomembno da delodajalec zagotovi primerno in varno delo (ne glede na izobrazbo), ali je potrebno seveda da se mora upoštevati tudi izobrazbo pri tem? - Ali lahko podjetje poda odpoved delavcu invalidu? Kako/koliko je s kategorijo zaščiten? - Kako postopati v primeru ZPIZ odločbe za krajši delovni čas – delodajalec pa zahteva da se opravi enak obseg dela kot ga je delavec opravil v času ko je delal še polni delovni čas. Kako je delavec zaščiten v tem primeru oz. kako postopati če delodajalec ne uredi obsega dela sorazmerno krajšemu delovnemu času? - Kako lahko medicina dela (ali lahko) zaščiti delavčevo zdravje v primeru prekomerne preobremenjenosti na delovnem mestu ?
 
Najlepša hvala in lepo pozdravljeni.
Dober dan.

Na vprašanja, ki so povezana s strokovnimi postopki komisije ZPIZ ne moremo dati komentarja, ker komisija deluje avtonomno. Vsekakor se splača komisiji predstaviti vse okoliščine, ki lahko vplivajo na odločitev.

Ko delodajalec prejme odločbo (na njeno vsebino praviloma ne more vplivati), se mora ravnati po strokovnih navodilih odločbe. Kadar se delavec z odločitvamo delodajalca ne strinja, se lahko obrne na komisijo za ustrezna posredovanja ali pojasnila. Pri iskanju primernernega dela je seveda upoštevanje izobrazbe potrebno, ni pa nujno odločujoče.

Invalidnost ni dovoljen razlog za odpoved pogodbe. V primeru, da delodajalec nima primernega dela, se lahko obrne na komisijo ZPIZ in zaprosi za soglasje k odpovedi pogodbe, ker nima primernega dela. Komisija odloča dokaj restriktivno, preverja ali res ni dela.

Če delodajalec zahteva od delavca delo pod pogoji prekomerne obremenitve, je najbolje zahtevati posredovanje delovne inšpekcije.

Lep dan želim,

Tanja Šket
Direktorica

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij