Atama logotip
EN

Prenehanje delovnega razmerja iz poslovnih razlogov

24.07.2015

Pozdravljeni,

delodajalec mi je zaradi poslovnih razlogov dal odpoved delovnega razmerja. Dostop do računalnika, avtorizacije,... so mi bile takoj odvzete. Z delom nisem več mogla nadaljevati, naslednji dan tudi dostopa do delovnega mesta nisem več imela, nisem se mogla več registrirati... Odpovedni rok imam 6 mesecev. Sedaj mi delodajalec ponuja v podpis dogovor, da bom predala vso elektronsko in drugo dokumentacijo, gesla,... Ali sem to dolžna storiti? Zahteva, da mu na začetku odpovednega roka predam vso tehnično opremo (računalnik, telefon) oz. le to odkupim. Kdaj moram po zakonu predati vso opremo? Prenehal mi je plačevati telefonsko naročnino. Ali lahko to prekine pred iztekom delovnega razmerja?

Za odgovore se Vam v naprej zahvaljujem.

Z lepimi pozdravi, M.

Dober dan.

Delavec in delodajalec uredita medsebojne odnose v pogodbi o zaposlitvi. Če pogodba katere zadeve ne uredi, se lahko v njej zapiše, kje so urejene (recimo, nekje bi moralo biti zapisano kako je s plačevanjem telefona). Dvomim, da so v pogodbi in drugih aktih podjetja vprašanja o katerih sprašujete, urejena tako, kot jih želi sedaj urejati delodajalec. Podrobnosti sicer ne poznamo, iz izkušenj pa bi ocenjevali, da je ravnanje delodajalca sporno in tudi nezakonito. Recimo, onemogočanje dela, brez da bi delodajalec izdal sklep o čakanju na delo s pravico do nadomestila.

V nastali situaciji bi bilo po mojem najbolje, če se z omenjeno problematiko obrnete na delovnega inšpektorja. On vam trenutno lahko najbolje stoji ob strani. Druga možnost je, da angažirate odvetnika, ki se ukvarja z delovnimi razmerji.

Za vsakdanjo rabo pa je za silo uporabna tudi praksa, če za vsako dvomljivo zahtevo delodajalca, zahtevate predložitev pravne podlage v pisni obliki.

Lep pozdrav,

Alojz Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij