Atama logotip
EN

Konec porodniške in koriščenje dopusta

07.07.2014 00:00:00

Pozdravljeni,

17.10.2014 se mi izteče porodniška. Takoj po porodniški bi rada koristila ves dopust za leto 2013 in 2014.

- Mi lahko delodajalec prepove koristiti dopust za 2013 in zato mi bo potem dopust propadel? Ali mi ga mora odobriti, da ga pokoristim do konca leta 2014.

- Do kdaj moram pokoristiti dopust za 2014?

- mi lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi npr:do sedaj sem delala kot komercalni referent v komerciali po porodniški pa me premesti za prodajalko v trgovino?

- ali me lahko premesti delati v drug kraj glede nato, da imam 2 mala otroka? 

- mi lahko po porodniški zniža plačo?

- koliko je minimalni odpovedni rok v trgovinski branži in kdaj odpovedni rok začne teči? 

 

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav 


Dober dan.

Dopust 2013, morate izrabiti do konca 2014. Delodajalec vam to mora omogočiti. Dopust 2014 morate do konca 2014 izrabiti vsaj v roku 2 tedna, ostalo do konca 2015. Lahko pa od delodajalca zahtevate, da ves dopust 2014 izrabite do konca tega leta. Delodajalec vas ne sme siliti, da del dopust prenašate v naslednje leto.Termini morjo biti usklajeni z delodajalcem, on je močnejša stranka, ker ima nalogo organizirati delovni proces. Ne glede na to svojo vlogo pa mora izpolniti obveze glede rokov, ki sem jih povedal.

Delodajalec vam lahko odpove sedanjo pogodbo in ponudi drugo delo, ki pa mora biti tako, da se zanj zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe, kot za sedanje delo. Plača je lahko nižja, delo je lahko v drugem kraju.

Minimalni odpovedni rok ni določen v kolektivni pogodbi, če ga ne določa vaša pogodba, velja rok iz zakona, ta pa je 30 dni. Teči začne naslednji dan od dneva pravnomočnosti odpovedi pogodbe.

Lep pozdrav

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij