Atama logotip
EN

Prehrana med delom

12.07.2004 02:00:00
Ali sem upravičen do toplega obroka ustrezne energijske vrednosti med delavnim časom in na kakšen način? Namreč : V firmi je menza, ki pripravjla tople obroke za dopoldansko in popoldansko izmeno. Za nočno izmeno in za dneve, ko menza ne dela (sobota, nedelja - zaradi prerazporeditve delovnega časa) delodajalec izplačuje regres za prehrano. Delodajalec nam omogoča v spornih delovnih izmenah 30 minutni odmor in uporabo kuhinje in jedilnice. Če želimo pojesti topel obrok izven prostora firme ( v javnih menzah ) nam delodajalec trže 2 uri letnega dopusta za en izhod. LP Marko
Spoštovani.Zakon nalaga delodajalcu, da mora nočnim delavcem zagotoviti (ne omogočiti !!!!) ustrezno prehrano med delom. Kaj zakonodajalec misli z oznako "ustrezno", ni jasno, obstojajo pa o tem področju zelo podrobna in kvalitetna strokovna priporočila. Vendar poznam primere, ko so se delavci zaradi težav v kvaliteti ali drugih težav prehrane odpovedali delodajalčevi zagotovljeni ponudbi in so se znašli sami. Tudi sporna zadeva.Zakon določa pol urni odmor med delom, če traja delo poln delovni čas. Kako ta odmor delavec izkoristi je njegova stvar, menim, da lahko gre tudi izven podjetja (na malico, na sprehod, tudi domov, če se lahko pravočasno vrne), ne sme pa uživati alkohola ali drugih prepovedanih stvari. Če delavec ni delal poln delovni čas zato, ker si je podaljšal odmor, mu zato ne sme delodajalec krajšati dopusta (pripadajočega dopusta ni dopustno skrajševati na noben način, tudi delavec se mu ne more odpovedati), ampak mu plača manj ur za delo. To je za delavca neugodno, ker mora v tem primeru on sam plačati prispevke za manjkajoče ure. Iz vašega opisa bi se dalo sklepati, da je pri vas torej marsikaj po domače, verjetno boste morali najti nek kompromis. V kolikor ni mogoče v menzi zagotoviti toplega obroka, bo moral delodajalec podaljšati odmor, da bo mogoče zagotoviti topli obrok zunaj.Lepo vas pozdravljam, Alojz Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij