Atama logotip
EN

Vprašanja iskalcev

Rubrika je namenjena iskalcem zaposlitve in zaposlenim.
Na vprašanja se trudimo odgovoriti čim prej, najkasneje v roku enega tedna.
Vprašanja so anonimna, vaših osebnih podatkov ne bomo objavili.

Dopust

Dobila sem vabilo na obravnavo kot dedič. Zanima me ali mi v tem primeru pripada kakšen izredni dopust, ali moram koristiti ure ali dati svoj dopust. Ali mi pripada samo kar se zmeniva s šefom? Ker se prvič srečujem s tem in ker od delodajalcev ne zveš veliko bi bila vesela vsake informacije. Bolj me zanima kaj mi pripada v tem primeru po zakonu in kaj je prav in kaj ne?

Regres za letni dopust

Lepo pozdravljeni, zanima me kdaj dobim regres za letni dopust, če sam zaposlen od 1,junija. 2019.Hvala

Ali se pripravništvo šteje v delovno dobo?

V šolskem letu 1979/80 sem v trgovskem podjetju Astra Kranj imela obvezno prakso. Kako do potrdil? Delovne knjižice takrat nisem imela.

Povračilo stroškov prevoza zdravniškega pregleda pred prvo zaposlitvijo

Zanima me ali sem upravičena do povračila stroškov prevoza, ki sem ga imela v kraj opravljanja zdravniškega pregleda pred prvo zaposlitvijo? Je potrebno stroške priglasiti delodajalcu pred začetkom delovnega razmerja?

Pripravništvo

Spoštovani, Zaključeno imam visoko strokovno izobrazbo, smer Organizacija dela-informatika in zato opravljeno tudi pripravništvo, ter več kot 20 let delovne dobe. Zaključeno imam pa tudi 5. stopnjo izobrazbe, smer Laboratorijska dela v zdravstvu. Zanima me, ali moram opravljati novo pripravništvo za 5. stopnjo, tu je zahtevan tudi strokovni izpit? Kako je z dopustom, če po več kot 20. letih delovno dobe, ponovno nastopim pripravništvo? Hvala. Lep pozdrav.

Delovna doba

Spoštovani, Podpisala sem pogodbo o zaposlitvi, kjer piše bruto z delovno dobo. Mislim da bi moralo biti bruto+delovna doba. Ali se motim?

Neizkoriščen dopust

Pozdravljeni, zaposlena sem bila kot osebni asistent. Pogodbo sem imela za določen čas, do 31.12.2019. Ker se je moj uporabnik odločil, da bo menjal izvajalca osebne asistence pred potekom pogodbe, mi je ostalo 8 dni neizkoriščene ga dopusta ( sorazmerni del za čas zaposlitve). Bivši delodajalec mi ga ne želi izplačati, ker kot navaja, se neizkoriščen dopust izplačuje le v primeru, da je pogodba sklenjena za nedoločen čas. Kako je s tem? A mi pripada izplačilo? Hvala

pogoji dela

Lep pozdrav. Prosim če mi lahko razložite naslednje. Moj naziv na delovnem mestu je vodja čistilne naprave. Ter kot mi pravi naša kadrovska , ne pripadajo dodatki na pogoje dela ( delo na višini delo na globini, kemisko nevarne snovi )... Mojim podrejenim pa pripadajo. Je to zakonsko dovoljeno ali si naša firma to razlaga po svoje. Hvala za vaš odgovor.

Sporazumna odpoved pred porodniško

Pozdravljeni, zanima me kako je z upravičenostjo do porodniškega nadomestila in prenehanjem delovnega razmerja, v primeru, da mi delodajalec ponudi sporazumno odpoved. Zaposlitev je sklenjena za nedoločen čas. Ali me delodajalec lahko na ta način odpusti in zahteva podpis in ali mi v tem primeru pripada porodniški dopust in nadomestilo. Kako je v kolikor pred porodniško koristim še bolniški dopust? Hvala za odgovore že v naprej. Lep pozdrav,

Kraja dopusta med bolniško

Pozdravljeni.Bila sem 6 mesecev na 4urnem delavniku 4 ure na bolniški. zaradi bolezni.Med tem časom mi je delodajalec med to bolniško pisal dopust.Vendar se dopust ne ujema ne po urah ne po dnevih.Ker sem imela dopust splaniran preko celega leta,mi ga je "zmanjkalo"Na plačilni listi je dopust v urah,na planu dela v dnevih,na "uradnem" planu dela pa je dopust dejansko prikazan kakor so ga prirejali oni.Primer:jaz sem bila doma 5 dni,vzeli so mi ga 7 dni,vendar se nikjer ne ujema ne z urami,ne z dnevi.Kaj mi je storiti? hvala za odgovor.