Atama logotip
EN

Vprašanja iskalcev

Izraba dopusta

12.12.2017

Pozdravljeni,

zaposlena sem za določen čas, pogodba mi poteče konec leta.Zanima me ali imam pravico do izrabe dopusta ali lahko delodajalec reče nemoreš izrabiti dopusta ? Hvala in lep pozdrav.

Minimalna plača II

12.12.2017

Spostovani!

Sem zaposlena kot varnostnica za polni delovni čas.Skoz delam nadure po 20 do 25 nadur, saj delam celi tedn po 10 ur ter se kako soboto zravn.pa imam po pogodbi plačo 436e.tako da z vsemi dodatki in malico ter prevozom ter plačilom nadur dobim najvec 900.e Vozim se pa iz odaljenosti Ljubljane 60 km. Kako lahko delodajalec dela taksn obračun če pravite da je minimalna plača 800e. Hvala za odgovor.

Minimalna plača

12.12.2017

Spoštovani,

če je bil sprejet zakon o minimalni plači in not se ne šteje dodatek za praznik, nedeljsko, popoldansko, nočno delo. Po 4.odstavku je pravilno izračunane plača. Kaj je dejansko pravilen izračun. Imam še eno vprašanje glede izplačila nadur.Fond znaša 180 ur, odseka se 200 ur.20 ur se šteje kot nadure. A si opravičen do dodatka k plači za 20 nadur, kot je tododatek za popoldansko delo, nočno, nedeljsko delo. V naprej se vam zahvaljujem za odgovore.
Spoštovanjem B. R.

Povračilo potnih stroškov

06.12.2017

Pozdravljeni,

ker mi bo v kratkem potekla pogodba za določen čas (pričakujem pogodbo za nedoločen čas), se mi poraja nekaj vprašanj glede nove pogodbe in povračila potnih stroškov: Z novo pogodbo se mi obeta precej večdnevnih poti na Hrvaško. V trenutni pogodbi imam zapisano: Povračilo stroškov v zvezi z delom Delodajalec bo delavcu povrnil stroške za prehrano med delom, v višini določeni s Kolektivno pogodbo. Slovenije in največ do višine določene z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov. Delavcu se povrnejo tudi potni stroški, ki jih delavec izrabi za delo v višini 15% cene 1 litra 95 oktanskega bencina na kilometer, ki jih delavec porabi od doma do službe oz. 70% cene javnega prevoza. Vprašanje: - ali je potrebno v pogodbo posebej zapisati, da se dnevnice in potni stroški izplačujejo skladno s slovensko zakonodajo? Kako dodati člen v pogodbo? - delodajalec omenja tudi možnost uporabe službenega avtomobila in službenega stanovanja - kaj se v tem primeru zgodi z dnevnicami? Hvala. Lep pozdrav

Izraba dopusta

06.12.2017

Pozdravljeni,

zaposlena sem za nedoločen čas in zaradi zapletov v nosečnosti sem bila 4mesece na bolniški. Sedaj meseca novembra mi zdravnik ni želel več podaljšati bolniške in sem se vrnila na delo. Porodniško začnem v mesecu februar. In ker mi je ostal ves letošnji dopust (30dni) mi delodajalec pravi da mi bo propadel. Zanima me ali imam jaz pravico v celoti koristiti ta dopust do nastopa porodniške ali res lahko propade?

Bolniška in prenos dopusta

05.12.2017
Pozdravljeni, 02.07.2015 je nastopil bolniški stalež. Imel je še 14 dni dopusta. Celo leto 2016 je bil v bolniškem staležu. Pripadal mu je dopust 22 dni. Bolniški stalež je zaključil 30.11.2017. V letu 2017 mu je odmerjen dopust 23 dni. Koliko dopusta lahko izkoristi oz. prenese v leto 2018? Moje mnenje je, da lahko prenese celoten dopust samo iz leta 2017. Hvala v naprej za odgovor. lp

Razlika do minimalne plače

28.11.2017
Šest let že delam v trgovini in dobivam razliko do minimalne plače v višini 130 eur. Delam popoldansko delo, delo ob nedeljah in praznikih. Lahko delam 26 dni ali pa 21 dni in dobim isto plačo, samo razlika se zmanjša. Zanima me do kdaj mi bo delodajalec plačeval to razliko. Ali nisem upravičen do minimalne plače, brez te razlike do minimalne plače. Hvala za odgovor in lp!

Delovni dnevi za 4 urno invalidsko

21.11.2017

Spoštovani!

Prejemam nadomestilo za 4 urno invalidsko upokojitev. Po zakonu delam 20 ur na teden. Delodajalec želi ,da bi bil v petek prost in da bi delal v soboto. Ali ima to pravico ker mislim, da sta sobota in nedelja nadurna dneva. Nadur pa ne smem opravljati. Lp in hvala za odgovor

Zdravniški pregled

07.11.2017

Pozdravljeni!

Imam vprašanje(-a) v zvezi z veljavnost zdravniškega sprčevala iz medicine dela. Kako dolgo to spričevalo velja in pod katerimi pogoji? Ali moram ponovno opravljati zdravniški pregled, v primeru da gre za zaposlitev na enako delovno mesto pri različnih delodajalcih? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Zamujanje izplačila plač

20.10.2017

Pozdravljeni.

S sodelavko že več kot pol leta ne dobivama redno izplačanih plač. Zanima me kako je z izredno odpovedjo zaradi zamujanja s plačami. ali bi mogle pisno delodajalko opomnit ali je dovolj da jo vedno opominjama in sprašuejma za plače. in ali bi mogle prijavit na išpektorat ali lahko kar podama izredno odpoved? ali nama potem pripada nadomestilo iz zavoda. havla za odgovor. lp