Atama logotip
EN

Vprašanja iskalcev

Če se kot iskalci zaposlitve ali zaposleni soočate z vprašanji in dilemami s področja zaposlovanja, boste morda odgovor našli med že obstoječimi vprašanji in odgovori.

Če imate specifičen primer in ga med objavami ne najdete, izpolnite obrazec, mi pa vam odgovor pripravimo v najkrajšem možnem času in ga objavimo na naši spletni strani.

Morebitne osebne podatke bomo izbrisali in ne bodo objavljeni, saj so vprašanja anonimna.

Izplačilo viška ur

Zanima me, ali mi delodajalec mora izplačati viška ur, če jaz zamenjam delodajalca? In po katerem zakonu? Lp

Nova pogodba o zaposlitvi z grožnjo po odpovedi prejšnje, če ne podpišem

Spoštovani, v večjem podjetju se je sektor, kjer sem zaposlena, reorganiziral (v glavnem nova SM, eno SM v dve SM, vsebine del so ostale enake, planirajo se nove zaposlitve). Ob tem smo vsi prejeli v podpis nove pogodbe o zaposlitvi. Ob pregledu le te, je zame v bistvu manj ugodna, kot prejšnja, plača sicer ostaja nespremenjena, se je pa močno razširil nabor delovnih zadolžitev in ostalih dolžnosti, med drugim tudi ena, katere ne bom mogla (objektivni razlogi) izpolniti. Dodatno je zapisan člen, da se me lahko kadarkoli prerazporedi na drugo delovno mesto in s tem tudi ustrezno prilagodi (zniža) plača. Ob pogovoru s kadrovnico sem na kratko dobila komentar, da mi lahko, če ne podpišem, dajo tudi odpoved prejšnje pogodbe, ker naj bi ta reorganizacija bila ustrezen poslovni razlog, da to legitimno naredijo. Ravno tako s poslovnim razlogom utemeljujejo mojo eventuelno prerazporeditev na nižje plačano delovno mesto, pač, vzemi ali odidi. Prosim še za vaš komentar.

Obračun delovne dobe v času bolniške odsotnosti v javnem sektorju

Spoštovani, zaposlena sem v javnem sektorju, kjer je obračun delovne dobe 0,33% letno. Zanima me ali delavcu, ki je dalj časa bolniško odsoten pripada mesečni obračun boleznine z delovno dobo ali brez dodatka za delovno dobo. Hvala za odgovor. Lepo pozdravljam.

Skrajšanje bolniške v času teka odpovednega roka

V okviru DR za določen čas je odšla delavka v polno bolniško, delodajalec pa ji je v času bolniške odpovedal pogodbo. Odpovedni rok se je iztekel, vendar se je DR podaljšalo še za ves čas bolniške (vendar ne več koz za 6 mesecev ali izteka pogodbe, kar nastopi prej). ZZZS pa je v času pred prenehanjem DR izdal delavki odločbo o polovični bolniški. Ali je ZZZS s tem povzročil, da je DR (v celoti) prenehalo z dnem začetka polovične bolniške? Ali pa pride do deljene pravne situacije?

Sistematski pregled

Pozdravljeni, mene pa zanima, v času ko sem bil še študent sem opravil sistematski pregled preko študentskega doma za študente v Ljubljani. Ali mi ob zaposlitvi to potrdilo prav tako velja 5let?

Vračilo regresa

Pozdravljeni, Trenutno sem v bolniškem stalezu zaradi poškodbe, z delodajalcem sem dogovorjen, da delovno razmerje končam po zaključeni bolniški. On mi je takoj poslal pošto za vračilo regresa. Jaz imam odločbo, da imam bolniško do 30.9. 2021. Do takrat sem za enkrat v delovnem razmerju. Sedaj pa imam vprašanje delodajalec mi je sedaj regres vzel pri nakazilu plače za mesec avgust. Kolikor mi je znano zaenkrat bi mi k večjemu lahko vzel regres v naslednjem mesecu ko bom imal zadnjo plačo. Regres bi pa moral potem vrnat za zadnje 3 mesece v letu ne pa 5.kot mi jih je on že sedaj vzel pri izlacjlu plače za mesec avgust. Zahvaljujem se vam za bilo kakšen odgovor v naprej. Lep pozdrav

zavod za zaposlovanje

Pozdravljeni Sem star 58 let in trenutno delam v (ime podjetja izbrisano). Se mi odpira možnost zaposlitve v drugem podjetju, kjer pa rok ni naveden. Kaj se zgodi, če se zaposlim v novem podjetju, ta pa recimo po enem mesecu nima dela in mi ne podaljša delovno razmerje.Sem upravičen do dodatka na zavodu za zaposlovanje? Do penzije imam do decembra 2023. Hvala in lep dan.

Dodatek na popoldansko delo - klicni center

Dober dan, Delodajalec mi ne obračunava dodatka na popoldanski delovni čas. Delam od doma,za klicni center - Podpora uporabnikom in več kot polovica dni v tednu imam popoldanski delovni čas. V podjetju pravijo, da nam za delo v popoldanski izmeni(urnik imamo drseče od 12h-20h do 16h-24h) dodatek ne pripada. Prosila bi Vas za odgovor, če mi lahko napišete ali je to res, ker ne vem v katero kolektivno pogodbo bi bila dejavnost Klicnih centrov sploh zavedena. Vnaprej hvala za Vaše pojasnilo

Rok za vračilo regresa

Pozdravljeni, sem v situaciji, kjer sem z delodajalcem prekinil pogodbo o zaposlitvi. Ker mi delodajalec in računovodstvo ne znajo odgovoriti, do kdaj je rok za vračilo izplačanega regresa, bi vas prosil za odgovor. Zasledil sem da je rok plačilo do konca leta. Je to res?

Bolniška

Lp ,šla sem delat in napoti sem se poškodovala in še z poškodbo šiht obdelala nato šla na urgenco ,sedaj sem v stalezu, in sedaj vas sprašujem KOLIKO % MI PRIPADA IZPLAČANA BOLNIŠKA hvala za odgovor