Atama logotip
EN

Elementi delovnega razmerja

Čas dopustov, vse večje povpraševanje in posledično manjko delovne sile, delodajalce sile v aktivno iskanje sodelavcev. Ker pa zaposlovanje s seboj nosi odgovornost za zaposlene in tveganje, da delavec ne bo dosegal delodajalčevih pričakovanj, se delodajalci pogosto poslužujejo najemanja preko študentskih servisov ali poslovnega sodelovanja na podlagi poslovne (najpogosteje s.p.) ali t.i. pogodbe o delu.Inšpekcijski pregled Uršula Pust

Velja prepričanje, da je tovrstno sodelovanje povsem legitimno in bo trajalo dokler se bosta obe strani strinjali. Vendar temu ni tako!

Morebitni obisk inšpektorja za delo lahko povsem spremeni naravo sodelovanja med delavcem/-i in delodajalcem, četudi sta obe strani (delodajalec in delavec) sporazumni in želita nadaljevati s dosedanjim načinom sodelovanja.

Inšpektor bo preveril ali sodelovanje vsebuje elemente delovnega razmerja, kateri so:

V kolikor obstajajo elementi delovnega razmerja, bo inšpektor zahteval sklenitev delovnega razmerja, vključitev v zavarovanje, čemur sledi izplačilo plač in drugih transferjev iz naslova delovnega razmerja ter poplačilo prispevkov.

Nedvomno pa se vam kmalu obeta še obisk davčnega inšpektorja, saj bo potrebno poplačati še vse davke in zamudne obresti od obdobja zavarovanja, določenega s strani delovnega inšpektorja.

V kolikor imate kakšno dodatno vprašanje nam ga lahko zastavite v naši rubkriki Zastavite nam vprašanje.

Uršula Pust