Atama logotip
EN

Zaposlovanje hrvaških državljanov v Sloveniji

V prehodnem obdobju po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo je veljalo, da so hrvaški državljani v prvih dveh letih njihovega zakonitega prebivanja v Sloveniji potrebovali dovoljenje za zaposlitev, ki ga izda Zavod za zaposlovanje. Zaposlovanje, samozaposlovanje in delo državljanov Hrvaške v Sloveniji ureja Zakon o podaljšanju prehodnega obdobja pri prostem gibanju hrvaških državljanov in njihovih družinskih članov, ki je veljal od 1. 7. 2015 do 30. 6. 2018 (Uradni list RS, 46/2015).
 
Slovenija je imela v skladu s predpisi Evropske unije možnost podaljšati omejitev dostopa na trg dela za državljane in državljanke Republike PisanjeHrvaške še za dodatni dve leti. Vlada je marca 2018 sprejela predlog zakona, s katerim bi prehodno obdobje podaljšali za nadaljnje dve leti do 30. junija 2020.
 
Kljub sprejemu zakona Republika Slovenija tega prehodnega obdobja omejitve dostopa na slovenski trg dela, v katerem hrvaški državljani niso imeli prostega dostopa, ni podaljšala. Razmere so se tako s 1.7.2018 nekoliko spremenile. Državljani in državljanke Republike Hrvaške lahko sedaj prosto dostopajo na slovenski trg.
 
Mnenje ministrstva za delo je, da bo sprostitev zaposlovanja hrvaških državljanov na slovenskem trgu dela slovenskemu gospodarstvu omogočila lažje zapolnjevanje trenutnih potreb po delovni sili. To bo vsekakor olajšalo težave slovenskih podjetij, ki si pri zapolnjevanju svojih kadrovskih vrzeli pomagajo z zaposlovanjem tujcev. 
 
Po ocenah Gospodarske zbornice Slovenija bo v treh letih v Slovenijo prišlo med 1000 in 2000 hrvaških delavcev. Iskanje ustreznih ljudi, ki bodo zadostili potrebam vašega podjetja, je zahteven proces. Lahko nam pošljete povpraševanje, ter vam mi z našimi storitvami na področju iskanja in izbora kadrov pomagamo, da boste prihranili čas in pospešili proces zaposlovanja. 

 

Barbara Orličnik