Atama logotip
EN

Z mislijo na zaposlitev že v času študija

Določena mera brezskrbnosti ter študentskih zabav v času študija vsekakor mora biti.
Ne glede na čudovita študentska leta, pa se moramo zavedati, da študiramo z namenom pridobitve poklica, osvojitve določenih znanj in na koncu zaposlitve.

Ocene prikazujejo v kakšnem obsegu in kako dobro smo osvojili znanje, ki nam ga ponuja fakulteta. Kaj pa praktične izkušnje in oblikovanje posameznika v čim bolj kompetentno osebo?

Vse to določajo vse ostale ob-študijske obveznosti, kjer svoje teoretično znanje združimo s prakso.

Obstaja več različnih načinov, kako pridobiti praktično znanje ter kompetence že med časom študija.


1. Študijska izmenjava

Študijska izmenjava je odlična priložnost za pridobivanje novih izkušenj, znanj ter širjenja obzorij. Večina tistih, ki smo se je udeležil, se strinja, da je bila to ena izmed naših najboljših odločitev. Spoznavanje nove kulture, pridobivanje prijateljev iz celega sveta, drugačen potek izobraževanja, kot smo ga navajeni - absolutno izkušnja, ki ti spremeni pogled na življenje.


2. Študijska praksa

Priporočam! Tudi če je vaša fakulteta ne zahteva . Teoretično znanje je potrebno, a prav tako so nujne izkušnje. Povežite se s profesorji in referatom za študijske zadeve in radi vam bodo pomagali. Tudi sami lahko raziščete, katera so potencialna podjetja ter stopite v stik z njimi glede prakse v njihovem podjetju.

3. Case study / Sodelovanje na tekmovanjih 

zaposlitev Teja Kastelic

Skoraj vsaka fakulteta organizira različna tekmovanja, kjer lahko pridobite priznanja.
Prav tako določene fakultete vsako leto izvajajo t.i. »case study«; gre za reševanje pravega problema dejanskega podjetja. V določenem roku (po navadi 24 ali 48ur) morate rešiti problem in podjetju ponuditi najboljšo možno rešitev, katera je tudi dejansko izvedljiva.
Na ta način pridobite praktično znanje, nove izkušnje ter referenco, s katero se lahko pohvalite v življenjepisu. Poleg tega pa še spoznate ljudi iz prakse.


4. Brezplačna izobraževanja / tečaji

Na spletu lahko najdete mnogo različnih izobraževanj, seminarjev, ki so bodisi brezplačna bodisi nudijo možnost brezplačnega sodelovanja za študente (lahko tudi preko raznoraznih nagradnih iger, natečajev …).
V času digitalizacije pa je še toliko več možnosti, da z online tutoriali in webinarji razširite svoje znanje.

Tudi mi študentom nudimo popust za udeležbo na Kadrovski šoli, vsakokrat pa damo možnost enemu, ki se je udeleži brezplačno.


5. Študentski karierni centri

Karierni centri vam omogočajo različne aktivnosti - vse od pomoči pri pisanju življenjepisa do raznoraznih delavnic. Spremljajte jih preko socialnih omrežij, naročite se na njihove spletne novice in zagotovo vas bodo obveščali o vseh aktualnih aktivnostih, katere lahko pridno izkoristite.

6. Študentski klubi in organizacije

Vključitev v študentski klub ali organizacijo je odlična priložnost za povezovanje z ostalimi študenti ter pridobivanje praktičnih izkušenj. Povezovanje z ljudmi iz prakse vam omogoča prenos znanja in delo na področju, ki ga študirate. Tako nabirate praktične izkušnje ter se učite iz lastnih (in tujih) napak, kar pa bo odlična odskočna deska za vašo prvo zaposlitev.

 

zaposlitev Teja Kastelic


Obstaja mnogo možnosti in načinov, kako svojo kariero pričeti pametno graditi že v času študija. Tako boste po zaključku študija dobro pripravljeni in opremljeni za svojo prvo zaposlitev.
Le potrebno je najti priložnosti ter jih čim bolj izkoristiti sebi v prid.

Teja Kastelic