Atama logotip
EN

Kako uspešno poiskati prvo zaposlitev?

Prva zaposlitev je za nekatere iskalce le komaj opazen prehod študentskega dela v redno zaposlitev, za druge pa lahko psihično precej naporen, dolgotrajen in stresen projekt. Med takimi iskalci ste pogosto mladi in izobraženi, ki zelo dolgo iščete zaposlitev, saj nimate primernih delovnih izkušenj, ki jih delodajalci zahtevajo. Nekateri ste med študijem delali najrazličnejša študentska dela (strežba, animacije, klicni center itd.), ki pa žal niso primerljiva z zaposlitvijo, ki bi jo radi opravljali in za katero ste tudi pridobili izobrazbo. Če želite izstopati iz množice ostalih potencialnih kandidatov, je potrebno zavihati rokave in se iskanja lotiti premišljeno in sistematično. Samo pošiljanje prijav na delovna mesta ne bo dovolj. Kaj pa lahko storite?
 

1. korak: Seznam

Napišite si seznam 15 do 30 za vas idealnih podjetij, kjer bi se želeli zaposliti in graditi vašo kariero.

2. korak: Klic

Klic je lahko za nekatere neprijeten, za druge preveč vsiljiv način osebne predstavitve, vendar boste z njim resnično izstopali in pridobili pozornost delodajalca. Ti zelo pogosto pozdravljajo tovsten način, saj s tem pokažete veliko motivacijo in željo po delu pri njih. Takšne kandidate si delodajalci želijo. V pogovoru se zelo na kratko predstavite. Vprašajte, ali iščejo oziroma bodo v prihodnosti potrebovali kandidata/ko za delovno mesto, ki ga želite. V vsakem primeru na koncu pogovora vprašajte, ali lahko in na kateri elektronski naslov pošljete svojo spremno pismo in CV.

3. korak: Ponoven klic

Najverjetneje bodo vaši klici obrodili sadove in boste povabljeni na razgovore. V kolikor pa v vaših najljubših podjetjih trenutno ne zaposlujejo, lahko ponoven klic lahko opravite že čez tri mesece in zopet preverite, ali tokrat iščejo. S tem boste izstopali, kadrovnikom ostalih v mislih in jim pokazali svojo motivacijo in vztrajnost, kar pa je pri zaposlenih zelo zaželena lastnost.

4. korak: Mreženje

Izpilite svoj Linkedin profil in se povežite z bivšimi sošolci, prijatelji, znanci in z delodajalci. Pišite in vprašajte jih, ali v njihovem podjetju iščejo profil kandidata, kot ste vi. Naj bodo iz profila razvidne vaše delavne izkušnje, izobrazba in predvsem, kakšno zaposlitev iščete. Bodite pozorni, da v opis vključite ključne besede, po katerih vas bodo kadrovniki našli. Lahko ste tudi aktivni tako, da pišete članke na vsebino, ki vas zanima in ki je aktualna za vaše področje dela. Predvsem je pomembno, da ste aktivni, drugim pa pokažite svoje znanje in interese.

5. Pridobivanje praktičnih izkušenj

Menite, da ne dobite zaposlitve zaradi premalo ustreznih izkušenj? Svetujem, da med iskanjem zaposlitve del prostega časa namenite za pridobivanje novih znanj, veščin in kompetenc. Lahko se udeležujete seminarjev, delavnic, berete knjige z relevantno vsebino, se učite iz video posnetkov in se tako naučite kaj, česar vas v šoli niso naučili in bi to radi počeli na vašem bodočem delovnem mestu, … Možnosti je ogromno. Prav tako ob iskanju pridobivajte čim več relevantnih informacij iz področja, kjer bi se želeli zaposliti.Iščete prvo ali novo zaposlitev? Spremljajte naša prosta delovna mesta ali pa se vpišite v našo bazo iskalcev zaposlitve. Pošiljali vam bomo prosta delovna mesta in/ali vas kontaktirali, ko bomo za vas imeli primerno zaposlitev.

Anja Dolinšek, mag.psih.
Svetovalka za kadrovske rešitve