Atama logotip
EN

Iskanje kandidatov nekoč in danes

Kaj imata skupnega vojska in iskanje kadrov?

Zaposlovanje ali iskanje kandidatov za opravljanje določenega dela sega precej globoko v zgodovino.
Kako smo prišli od novačenja vojakov do zaposlovanja talentov?

Vojska je že od davnine uporabljala najrazličnejše prijeme za novačenje novih članov v svoje vrste.
Metode rekrutacije so segale od visokega plačila do »marketinškega« prepričevanja kandidatov o poslanstvu ter cenjenosti poklica.

Mnogo let kasneje se je rekrutacija vojakov transformirala tudi na druga področja rekrutacije oziroma privabljanja novih zaposlenih.
Začelo se je kot pri vojski, pa vendar so se načini do danes močno prilagodili razvoju znanja in predvsem tehnologije.

V prejšnjem stoletju so se podjetja srečevala z drugačnimi izzivi, kot se srečujejo danes.
Glede na to, da v tem času ni bilo tehnologije, ki bi omogočala direktno povezavo med delodajalci in kandidati, so uporabljali metode, kot je osebni pristop skozi lokalna zbirališča, gostilne.
Zelo priljubljen kanal so bili tiskani mediji, ki so bili v tistem času še toliko bolj brani kot danes.

V današnjem času, ko imamo na voljo različna orodja iskanja od zaposlitvenih portalov do socialnih omrežij, je izrednega pomena, da se posvetimo inovativnim kanalom iskanja, saj je trg nasičen z različnimi ponudbami delodajalcev.
Eden izmed efektivnih načinov je poglobljeno iskanje na različnih medijih z uporabo specifičnih iskalnih parametrov in ključnih besed.

V ATAMI se z iskanjem in selekcijo ukvarjamo že vrsto let, tako da vam lahko pomagamo še pri tako zahtevnih profilih. Naše metode se prilagajajo specifičnim situacijam na trgu dela in gospodarskim razmeram. Če se srečujete z izzivi pri iskanju svojih sodelavcev, vas vabim da mi pišete na edmond@atama.si ali pa me pokličete na 01 2300 865.

Edmond Široka,
Svetovalec za kadrovske rešitve