Atama logotip
EN

Bolniška nad 90 dni

Pozdravljeni, sem v bolniški v staležu že več kot 90 dni. V preteklem letu sem delal v tujini kot napoteni delavec. Izven dela sem se poškodoval v Sloveniji. Kako mi mora delodajalec obračunati nadomestilo? Kolikor sem se seznanil mi bi delodajalec moral obračunati nadomestilo za čas bolniške nad 90 dni po osnovi za plačilo prispevkov in izplačanih nadomestil v preteklem koledarskem letu. Delodajalec trdi, da meni ne pripada nadomestilo kot izhaja zgoraj, saj sem bil detaširan delavec in mi torej lahko izplača manj, torej tako kot če ne bi delal v tujini. Ali je res razlika če delaš v Sloveniji ali v tujini pri nadomestilo v času bolniške. Iz zakonodaje to ni razvidno. Hvala, lep pozdrav
Spoštovani!

Kot navajate, se osnova za nadomestilo izračuna iz dohodkov, ki ste jih prejeli v preteklem letu. Nadomestilo je tudi refundirano s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Če niste prepričani kakšna je vaša osnova ali če mislite, da vam delodajalec izplačuje manj, kot vam pripada, zaprosite Zavod za zdravstveno zavarovanje za izračun nadomestila.

Prav tako naj vam delodajalec pokaže, kolikšno refundacijo je za vas prejel. Če so bile plače, ki ste jih prejeli izplačane v Slovenijii n so bili od njih obračunani prispevki, potem gredo v osnovo, ne glede na to, kje ste delali.

Enako je veljajo za bolniško nadomestilo do 90 dni (nad 30 delovnih dni).

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij