Atama logotip
EN

Koriščenje letnega dopusta v odpovednem roku

Spoštovani, Delodajalev je v času razglašene epidemije od 03.4. do 04.6.2020 dal mojega partnrja na čakanje na delo. S 4.6.2020 ga je premestil na nižje delovno mesto z odredbo za 3 mesece (do 4.9.2020)za ohranjanje delovnih mest. Ker pa mu je ostalo še 10 dni dopusta iz leta 2019 ga ni mogel pokoristiti, tudi izplačali ga niso. Zapadel je. Izgovor: Bil si dva meseca doma in si si odpočil. Dne 18.08.2020 je podal odpoved. Rok v pogodbi je 60 dni (16.10.2020 zadnji delovni dan). Delodajalec ne dovoli koriščanja letnega dopusta v času odpovednega roka. Letošnjega je koristil zgolj 1 dan ker je šel z otrokom na pregled v bolnišnico. Kaj lahko stori? Obstaja zakonska podlaga da mu ne dovoli dopusta, oziroma mu ga mora omogočiti? Ali lahko v času odpovednega roka koristi očetovski dopust? Kakšna potrdila mu mora dati delodajalec glede dopusta po preteku odpovednega roka? Ali lahko delodajalec zahteva, v kolikor dovoli koriščenje letnega dopusta, ali očetovskega dopusta podaljšanje odpovednega roka za razliko dni ko bo odsoten? Prosim za čimprejšnji odgovor ker nam tečejo roki. Žal. HVALA!

Spoštovani!

1. Dejstvo, da je bil delavec v času epidemije doma zaradi čakanja in si je "odpočil" ne more biti razlog, da mu delodajalec ni odobril koriščenja dopusta. Če je delodajalec dal delavcu v času epidemije možnost, da namesto čakanja na delo koristi dopust, pa delavec tega ni izkoristil, potem je lahko zapadel.

2. Delodajalec mora delavcu omogočiti koriščenje dopusta. Če mu tega ne omogoči, potem mu mora neizrabljen dopust izplačati ob izteku zaposlitve. Predlagam, da mož pisno zaprosi za koriščenje (da ima dokaz, da je dopust želel izkoristiti).

3. V času odpovednega roka lahko koristi očetovski dopust.

4. Delodajalec delavcu po preteku delovnega razmerja ni dolžan izdajati nikakršnih potrdil glede dopusta. Delavec je prejel odločbo o letnem dopustu na začetku leta, ki določa koliko mu na letni ravni pripada. Ker se bo delovno razmerje prekinilo prej, mu pripada sorazmeren del. Če mu delodajalec ni omogočil koriščenja (kar je razvidno iz plačilnih list), potem mora dopust, ko omenjeno, izplačati.

5. Delodajalec ne more zahtevati podaljšanja odpovednega roka, če bo delavec na dopustu oziroma odsoten.

Lep pozdrav,
Tanja Šket
Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij