Atama logotip
EN

Bolniška in dopust

Februarja smo vpisali Ld. Marca v bolnisko zaradi operacije, do 31.7. Dopust pricnem z 1.8. Direktor ne dovoli izrabe ld.
Ali lahko to stori? Imamo rezervacijo in placano bivanje na morju,ter dva soloobvezna otroka. Dopust pa smo planirali in javili pred nastopom bolniske.
Hvala za odgovor

Dober dan.

Direktor zanesljivo nima prav in ne more preklicati vašega dopusta, če je bil načrtovan tako, kot pišete. Problem bi lahko bila zdravstvena terapija, če bi zdravnik menil, da dopust terapijo ovira. Kaj takega je v praksi sicer velika redkost, vi pa navajate, da je bolniška 31.7. zaključena.

Ima pa direktor zakonsko možnost, da dopust prekliče ali delavca pokliče iz dopusta iz razlogov, ki jih določa 163. čln ZDR-1. Ta razlog je "resno ogrožanje delovnega procesa". Da bi bilo ogrožanje resno, morajo nastopiti nenadejane in izjemno zahtevne razmere. Preklic dopusta se lahko nanaša samo na tisti dopust, ki pripada delavcu zaradi šolskih počitnic in na en dan dopusta, ki ga delavec določi sam. Na ta člen opozorite direktorja.

V primeru, ko nastane med delavcem in delodajalcem spor zaradi izrabe dopusta je najbolje takoj zahtevati posredovanje (ta beseda je pomembna) delovnega inšpektorja. Zato vam predlagamo, da se poslužite te možnosti.

Lep pozdrav.

Atama d.o.o.

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij