Atama logotip
EN

Službena odsotnost

Pozdravljeni, skupaj z delodajalcem sva se dogovorila, da se bom udeležila dvomesečnega izobraževanja/seminarja v Avstriji. Želja je bila moja, vendar na splošno pobudo delodajalca. Zanima me, za kakšen tip odsotnosti z dela naj zaprosim? Ne bi želela iti na neplačan dopust, saj ne bom odsotna zasebno - ali je kakšen drug način, da to uredimo v skladu z zakonom? Vsi stroški seminarja so sicer pokriti, naše podjetje s tem ne bo imelo stroškov. Hvala in lep pozdrav,

Spoštovani!

Iz vašega vprašanja ni povsem razvidno, ali vas je na izobraževanje napotil delodajalec. Ne glede na razlog udeležbe na izobraževanju, se lahko z delodajalcem dogovorita za izredni dopust ali pa prejemate nadomestilo plače za čas odsotnosti zaradi izobraževanja (137. člen ZDR-1).

V vsakem primeru z delodajalcem določita vse pravice in dolžnosti v pogodbi o izobraževanju (namen izobraževanja, kdo krije stroške, kaj je s plačo v trajanju izobraževanja). Preverite tudi, ali vas morebiti zavezuje kolektivna pogodba in ali so v njej kakša določila glede izobraževanj.

Lep pozdrav,
Tanja Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij