Atama logotip
EN

Sporazumna odpoved

Pozdravljeni!
 
Delodajalec mi je po skoraj (julija bi dopolnila) 20 letih delovne dobe predlagal sporazumno odpoved,ker trenutno ni dovolj dela za dve osebi. Če sem prav prebrala to pomeni, da se odpovem odpravnini in da tudi nimam možnosti prijave na zavod. Trenutno mi dolguje nekaj(6) plač in tudi regresov nisem prejemala(lani sem ga prejela še za predlani, ker smo imeli inšpekcijo). Ker ima namen prodati lokal, me zanima, če lahko kot dodatek k sporazumni pogodbi izrazim željo, za odpravnino in morda regrese, ki jih nisem dobila. Prosim za nasvet.
 
V pričakovanju odgovora Vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!

Res je. Če boste podpisali sporazumo odpoved, se boste s tem odrekli vsem pravicam (odpravnina in prejemanje nadomestila za brezposelnost).

Ne glede na vrsto odpovedi, vam je delodajalec dolžan izplačati plače ter regres, ki vam pripada. V primeru sporazumne odpovedi, vam tega ni potrebno navajati, škodi pa ne. Prav tako se lahko dogovorita o odpravnini, vendar vas opozarjam, da bo obdavčena.

Vaša situacija je kompleksna, predvsem zato, ker ne poznam okoliščin. Ali je delodajalec nelikviden? Zakaj ste še vedno tam zaposleni, če že 6 mesecev niste dobili plače? Neizplačilo plač je podlaga za izredno odpoved iz vaše strani. Tudi v tem primeru vam bo pripadala odpravnina, vendar previdno, kako jo izpeljete.

Pogovorite se z delodajalcem, v prvi vrsti zahtevajte izplačilo vseh plač in regresa, ki vam pripada, nato se dogovorita, kako dalje.

Če delodajalec namerava prodati lokal, vam predlagam, da v primeru neizplačila, takoj vložite izvršbo. Če podjetje ne bo več obstajalo in delodajalec no bo imel sredstev, da vas izplača, boste ostali brez vsega.

Lep pozdrav,

Tanja Šket

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij